Svet 1.8.2015 6:00

V newyorškem MoMA bodo hranili zgodnje primerke zagrebškega tednika Polet

Zagreb/New York, 1. avgusta - V knjižnici newyorškega Muzeja sodobne umetnosti (MoMA) bodo hranili prvih 69 številk nekdanjega zagrebškega mladinskega tednika Polet, je sporočil priznani hrvaški grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić. Polet je na vrhuncu svoje priljubljenosti v 80. letih minulega stoletja izhajal celo v nakladi 150.000 izvodov.

"Če bi mi nekdo leta 1976 dejal, da bomo s Poletom pristali v MoMA, bi ga verjetno vprašal, o čem govori in kaj je pokadil", je na svoji Facebook strani zapisal Ilić, ki že več let živi in dela v New Yorku. Objavil je tudi pismo iz MoMA, da bodo sprejeli njegovo donacijo, saj bo pomembno obogatila njihovo zbirko.

Po njegovih besedah je odločitev newyorškega muzeja priznanje celotni generaciji "Poletovcev" pa tudi hrvaški pop-kulturi.

V uredništvu Poleta so bili mnogi danes znani hrvaški novinarji, kot kolumnist je več leta Poletom sodeloval tudi ljubljanski glasbenik Pero Lovšin.

Polet je bil časnik Zveze socialistične mladine Hrvaške. Konec 70. let minulega stoletja se odprl temam, ki so zanimale mlade v urbanih sredinah, kot je bil Zagreb.

Poleg spremljanja aktualnih političnih dogodkov je prinašal prispevke o glasbi, predvsem novovalovski, rockovski in punk, ter o filmu, fotografiji, stripih in raznih kulturnih dogodkih. Pozornost je vzbujal tudi zaradi grafičnega oblikovanja in ilustracij.

V MoMA že hranijo nekaj avantgardnih hrvaških tiskovin, predvsem tistih, ki so bile posvečene umetniškim projektom.