Na hitro prelistano 1.8.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. avgusta - Pri založbi Modrijan so izdali roman Leto petelina, ki ga podpisuje češka pisateljica Tereza Boučkova, pri Mladinski knjigi pa kriminalko Umori z monogramom avtorice Sophie Hannah, ki nadaljuje delo Agathe Christie. Založba Zala je izdala roman belgijske avtorice Isabelle Wery Razkoščičena Marilyn in slikanico Ashley Spires Popolni izum.

Ljubljana. Knjiga Terese Boučkove z naslovom Leto petelina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Terese Boučkove z naslovom Leto petelina.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Isabelle Wery z naslovom Razkočiščena Marilyn. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Isabelle Wery z naslovom Razkočiščena Marilyn.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Sophie Hannah z naslovom Umori z monogramom. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Sophie Hannah z naslovom Umori z monogramom.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Ashley Spires z naslovom Popolni izum. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Ashley Spires z naslovom Popolni izum.
Foto: STA

LETO PETELINA - ROMAN O ROMIH SKOZI OČI POSVOJITELJICE ROMSKIH DEČKOV

Avtobiografski roman češke pisateljice, ki je z možem posvojila dva romska dečka z željo, da bi jima omogočila dostojno življenje, prinaša odkritosrčno izpoved ženske, ki se ji življenje drobi na koščke. Njena družina razpada, hkrati pa sama doživlja tudi ustvarjalno krizo ter krizo srednjih let. V letih po posvojitvi se ji iz dneva v dan podirajo vse iluzije o dejanskem vplivu staršev na otroke. Po povsem drugačni izkušnji z lastnim sinom, ki ga je rodila pozneje, se spremeni tudi njen pogled na pomen vzgoje in možnosti, da bi ta vplivala na človekovo podedovano naravo. Njena posvojena sina se kljub njenemu trudu kot najstnika ne vključita v družbo in ne prevzemata odgovornosti za svoja dejanja. Njeno življenje tako postane prepredeno s klici socialnih delavk, dogovarjanji z vzgojnimi zavodi, zaslišanji na policiji in obravnavami na sodišču, z razbitimi šipami in ukradenim denarjem pa se mora spopadati tudi v lastnem domu. V središču romana se tako razkriva romska problematika, ki je prikazana stvarno in brez olepševanja, kar je sprožilo v češki družbi precej polemičnih odzivov.

Češka pisateljica, scenaristka in publicistka Tereza Boučkova (1957) je hči pisatelja Pavla Kohouta. Ker je pri 20 letih podpisala Listino 77 in bila hči nasprotnika režima in enega od pobudnikov te listine, ji niso dovolili študirati, zato je bila do leta 1989 prisiljena opravljati nezahtevna in neintelektualna dela, med drugim je bila snažilka in poštarka. V svojih literarnih delih opisuje tipične situacije iz življenja žensk. V pretežno avtobiografsko obarvanih delih splošne probleme v družbi povezuje s konkretno situacijo v lastni družini, svojem partnerskem odnosu in pri vzgoji otrok. Pričujoči roman je njeno prvo poslovenjeno delo. Za prevod je poskrbela Nives Vidrih.

UMORI Z MONOGRAMOM - PRVI ROMAN S HERCULOM POIROTOM, KI GA NI SPISALA AGATHA CHRISTIE

Triinštiridesetletna angleška pesnica in pisateljica Sophie Hannah je doslej napisala že devet kriminalnih romanov in izdala vrsto pesniških zbirk. S pričujočim romanom je postala prva avtorica, ki so ji skrbniki intelektualne zapuščine Agathe Christie skupaj s še živečimi sorodniki po dolgem prepričevanju dovolili, da nadaljuje pisateljsko tradicijo Agathe Christie.

Kriminalka se začne, ko Poirotovo večerjo v mirnem londonskem bistroju zmoti mlada ženska, ki mu zaupa, da jo bodo umorili. Obupana in prestrašena prosi Poirota, naj ne išče in kaznuje njenega morilca. Kot je prepričana, bo, ko bo enkrat mrtva, pravici zadoščeno. Še istega v Hotelu London umorijo tri goste. Vsak umorjeni je imel v usta položen manšetni gumb. Je med umori in prestrašeno žensko kakšna povezava, se sprašuje Poirot, morilec pa medtem pripravlja že četrti umor. Delo je prevedla Danica Križman.

RAZKOŠČIČENA MARILYN - ROMAN, KI SPREMLJA PROTAGONISTKO SKOZI TRI ŽIVLJENJSKA OBDOBJA

Belgijska pisateljica v romanu spremlja protagonistko Marilyn skozi tri različna življenjska obdobja - med šestim in osmih letom, pri 25. in pozneje še pri 40. letih. Tri življenjske etape z različnih vidikov osvetljujejo razvoj, razgradnjo in ponovno kompozicijo osebnosti glavne junakinje, ki teži k enosti telesa in duha. Njeno načrtno iskanje ljubezni, ki se skozi obdobja spreminja, spremlja tudi avtoričin izviren pristop k jezikovnemu izrazu. Roman je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Isabelle Wery je belgijska oziroma valonska igralka, režiserka in pisateljica. Za svoje gledališko delo je prejela več nagrad, za pričujoči roman pa je dobila nagrado Evropske unije.

POPOLNI IZUM - SLIKANICA, NAMENJENA PERFEKCIONISTOM VSEH GENERACIJ

Slikanica Popolni izum prinaša zgodbico o deklici Ani, ki ima glavo polno idej. Težava je le v tem, da si jih želi uresničiti do popolnosti. Nekega dne se odloči, da bo iznašla izum, vendar ne glede na njen trud stvaritev noče biti popolna. Duhovita zgodba, s katero se lahko poistoveti marsikdo, svetuje otrokom, kako premagati obup, pomiriti jezo in najti kompromis. Avtorica Ashley Spires slikanico posveča perfekcionistom vseh generacij. Za prevod sta poskrbela Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik.