Svet 3.8.2015 6:00

V Guči bodo ta teden odmevale trobente

Čačak, 3. avgusta - V Guči se bo dopoldne začelo 55. srečanje trobentačev, ki bo kot vsako leto ponudilo pester program. Na "prazniku trobente" bodo sodelovale skupine iz regije, nastopili pa bodo tudi Goran Bregović, Sanja Ilić in Balkanika, Ekrem Mamutović, Boban in Marko Marković in Elvis Ajdinović. Organizatorji pričakujejo pol milijona obiskovalcev.

Srbija, Guča. Festival Guča v Srbiji. Foto: Tanjug/STA Arhiv: Tanjug/STA

Srbija, Guča.
Festival Guča v Srbiji.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv: Tanjug/STA

Predstavnik lokalnih oblasti Milivoje Dolović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da bo v Guči letos v ospredju trobenta, ne pa turbofolk in koncerti estradnih zvezdnikov. Poleg že omenjenih bodo na srečanju nastopili tudi orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića in Dejana Jevđića.

Poleg tradicionalnega tekmovanja trobentačev pripravljajo še druge vsebine. Obiskovalci bodo lahko videli različne razstave, predstavili bodo tudi knjige in druge publikacije o festivalu. Posebno doživetje bo tudi poulična parada glasbenikov.

Srečanje trobentačev, ki se bo sklenilo 9. avgusta, že nekaj let pritegne veliko število obiskovalcev, tudi iz Slovenije.

V Guči se trobentači srečujejo že od leta 1961. Enega največjih glasbenih festivalov v Evropi zaznamuje tako pester kulturno-umetniški program kot tudi pristna atmosfera. Revija National Geographic ga je umestila med deset poletnih evropskih poletnih festivalov, ki jih velja obiskati.