Slovenija 2.8.2015 0:30

V Križankah zvečer Patti Smith s Horses

Ljubljana, 2. avgusta - V ljubljanskih Križankah bo zvečer dolgo pričakovani koncert legendarne Patti Smith, ki bo s skupino predstavila prav tako legendarni prvi album Horses. Od njenega prvenca mineva 40 let, a Smithova se ne da. Pesmi, ki so s svojo energičnostjo in hkratno poetičnostjo spremenile rock'n'roll, interpretira doživeto, v dialogu s sedanjostjo.

Ljubljana. Knjiga avtorice Patti Smith z naslovom Pač mulca (Založba Modrijan). Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Patti Smith z naslovom Pač mulca (Založba Modrijan).
Foto: STA

Album Horses iz leta 1975 uvede znameniti verz: "Jesus died for somebody's sins, but not mine." Mlada Patti Smith je želela prevzeti odgovornost zase, za svoje napake, kar je preprosto klic po svobodi. Zdi se ji, da ni v nasprotju z njeno odločitvijo, da na povabilo papeža Frančiška prepeva Sveto noč na njegovem božičnem koncertu.

Patti Smith je bila in ostaja vedno na strani svobode. Če se jo potepta, hitro spremeni raven komunikacije. Premišljene stavke o umetnosti zamenja za preprost - fuck off.

Leta 2012 je izšel njen zadnji album Banga, ki je nastal tudi pod vplivom romana Bulgakova Mojster in Margareta. Nekaj komadov z albuma bo morda zapela tudi v Križankah. Smithova je tudi sicer s svojimi besedili v večnem dialogu z literaturo; z Arthurjem Rimbaudom, Williamom Blakeom, Whaltom Whitmanom, Williamom S. Burroughsom, Jimom Morrisonom in drugimi izbranimi literarnimi sopotniki.

Tako kot je pri Patti Smith težko določiti mejo med poezijo in glasbo, je tudi v svetu živih in mrtvih. O svojih literarnih vzornikih vedno govori tako, kot da so med nami. In tega je po njeno zmožna le umetnost.