Svet 2.8.2015 6:00

V Budimpešti avgusta predstavitev sodobne slovenske umetnosti

Budimpešta, 2. avgusta - V Budimpešti bodo v galeriji Mucsarnok 6. avgusta odprli razstavo sodobne slovenske umetnosti z naslovom Mojstri in učitelji, tradicija in kontinuiteta v slovenskem slikarstvu. Osrednjo razstavo bodo pospremile še tri stranske postavitve - o arhitektu Jožetu Plečniku, lendavskem kiparju Györgyju Zali in srednjeveškem slikarju Janezu Aquili.

Ljubljana. Ljubljana, Plečnikove tržnice, tržnica, arkade, sprehajalci, prebivalci. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljana, Plečnikove tržnice, tržnica, arkade, sprehajalci, prebivalci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Črna vas. Plečnikova cerkev. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Črna vas.
Plečnikova cerkev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Kurator Milček Komelj. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Kurator Milček Komelj.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kurator osrednje razstave Milček Komelj je v postavitev vključil širok izbor avtorjev. Ta sega od očetov sodobnega slovenskega slikarstva, kot sta Božidar Jakac in Gojmir Anton Kos, prek modernističnih avtorjev Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice, do sodobnih slikarjev, med katerimi se predstavljajo Bogdan Borčič, Andrej Jemec, Branko Suhy, Janez Bernik, Herman Gvardjančič, Emerik Bernard in Jožef Muhovič.

Slovenski arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice - Dunaj, Prago in Ljubljano. Podobo slovenske prestolnice je dodobra spremenil s svojimi arhitekturami, cestnimi ureditvami, ureditvami trgov in parkov ter ureditvijo nabrežij Ljubljanice in Gradaščice.

Kipar György Zala (1858-1937) se je kot György Mayer rodil v Lendavi. Izobraževal se je na Dunaju in v Münchnu, po vrnitvi domov se je navezal na madžarsko prestolnico. Njegovo umetniško ustvarjanje je razcvet doživelo konec 19. stoletja. Med drugim je avtor znamenitega spomenika, ki so ga ob tisoči obletnici naselitve Madžarov postavili na Trgu herojev v Budimpešti.

Janez Aquila iz Radgone se je rodil najverjetneje v prvi polovici 14. stoletja. Njegov podpis je najti na freskah v cerkvah v Velemeru na Madžarskem, v Turnišču, Martjancih in Fürstenfeldu v Avstriji. Vsega ni ustvaril sam, pogosto gre za delo njegove slikarske delavnice.

Razstava je nastala v organizaciji Galerije-muzeja Lendava in ob sodelovanju veleposlaništva Slovenije v Budimpešti. Častna pokrovitelja razstave sta predsednika Slovenije in Madžarske Borut Pahor in Janos Ader, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Spremljevalne razstave bodo za javnost na ogled od 12. avgusta do 27. septembra, ko se zaključi tudi osrednja postavitev.