Svet 2.8.2015 5:00

V Londonu oktobra razstava portretov Alberta Giacomettija

London, 2. avgusta - V londonski Nacionalni galeriji portretov za oktober napovedujejo razstavo portretov italijanskega kiparja, slikarja in grafika Alberta Giacomettija (1901-1966). Giacometti, ki velja za enega najvidnejših umetnikov 20. stoletja, je bil strasten inovator, raziskoval je različne stile in teme. V njegovem opusu je bil portret stalnica.

Velika Britanija, London. London, reka Temza. Foto: Stanko Gruden/STA

Velika Britanija, London.
London, reka Temza.
Foto: Stanko Gruden/STA

Razstava bo, kot piše na spletni starani muzeja, prva, ki se bo osredotočila na umetnikove portrete. Vanjo bodo vključene slike, skulpture in risbe, ki bodo osvetlile umetnikovo skorajda obsesivno ukvarjanje s človekom. Na ogled bo od 15. oktobra do 10. januarja prihodnje leto.

Giacometti se je rodil v Stampi v Švici v kantonu Grisons. Oče Giovanni je bil znan postimpresionistični slikar. Sam je študiral v Ženevi in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj napravila močan vtis, in v Parizu.

Sprva je slikal v kubističnem in postkubističnem slogu. Njegove slikovne deformacije so že nakazovale kasnejši osebni slog. Znan je po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu, ki so učinkovale kot nadrealistične metafore. V 40. letih minulega stoletja je izdeloval majhne skulpture, ki so se zdele kot oddaljeni prividi.