Slovenija 3.8.2015 9:42

V Novem mestu se začenja 2. festival sodobne fotografije fotopub

Novo mesto, 3. avgusta - Z odprtjem festivala, ki je na zrasel na tradiciji nekdanjega festivala dokumentarne fotografije Fotopub, se bo drevi ob 19.30 v Novem mestu začel 2. festival sodobne fotografije fotopub. V njegov program so poleg razstav letos vključili še fotografski knjižni sejem, portfolio prikaze in glasbene nastope s predstavitvijo novih glasbenih smernic.

Novo mesto. Festival fotopub. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Festival fotopub.
Foto: Rasto Božič/STA

Po podatkih prirediteljev bo v okviru prenovljenega šestdnevnega fotopuba Novo mesto obiskalo enajst pomembnih soustvarjalcev oz. umetnikov, kuratorjev, urednikov in galeristov, ki delujejo v polju sodobne fotografije.

V sklopu 2. fotopuba se bo do sobote zvrstilo šest skupinskih razstav nekaj več kot dvajsetih uveljavljajočih se umetnikov, ki prihajajo iz Slovenije, Bolgarije, Brazilije, Švice, Nemčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Nizozemske, Izraela, Velike Britanije in Latvije.

Med razstavljavci bodo Allessandro Calabrese, Iza Pavlina, Paula Wirza, The Cool Couple, Dorotea Škrabo, Nastja Mezek, Alex F. Webb, Craig Wye, Maria Elinadottir, Douglas Mandry, Aladin Borioli, Reines Lismanis, Tim Cullman, Klemen Zupanc, Davor Kralj, Teresa Giannico, Vera Vladimirsky in drugi.

Razstave bodo pripravili v različnih novomeških razstaviščih, v galeriji Simulaker, Galeriji Lokomotiva, ki jo bodo v okviru festivala premierno odprli s sodelovanjem Hiše fotografije novomeškega fotografa Bojana Radoviča, v Knjižnici Mirana Jarca, na Frančiškanskem trgu in v Kulturnem centru Janeza Trdine. Obfestivalski glasbeni nastopi bodo potekali v klubu LokalPatriot.

Novi fotopub prireja ekipa trinajstih mladih fotografov, ki so odločeni ohranjati festivalsko tradicijo, pomagati in združevati svoje vrstnike in s tem pripomoči k razvoju ter raznolikosti slovenske umetniške kulture.

Festival se v svoji novi preobleki osredotoča prav na mlade ustvarjalce s področja sodobne fotografije, ki na začetku svojih karier, dobro izobraženi in sposobni, praviloma ostajajo v ozadju, so prepričani organizatorji.

Vstop na festivalske prireditve bo brezplačen, morebitnim obiskovalcem pa bodo iz Ljubljena uredili brezplačen avtobusni prevoz v Novo mesto.