Svet 4.8.2015 5:00

Dr. Dre z novim in zadnjim samostojnim albumom po 16 letih

New York, 4. avgusta - Ameriški raper Dr. Dre bo po skoraj 16 letih izdal nov samostojni album, ki bo po njegovih trditvah hkrati tudi zadnji. Plošča bo spremljala film o njegovi nekdanji skupini N.W.A., izšla bo 7. avgusta, teden dni pred začetkom predvajanja biografije Straight Outta Compton v ameriških kinematografih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glasbenik in producent s pravim imenom Andre Romelle Young, ki je postal eden najbogatejših poslovnežev v glasbeni industriji in sodeluje z Appleom, je na albumu zbral sodelovanja s svojim varovancem Eminemom, nekdanjih kolegom iz N.W.A. Ice Cubom in raperskimi velikani iz okolice Los Angelesa, kot sta Kendrick Lamar in Snoop Dogg.

Za album z naslovom Compton: A Soundtrack by Dr. Dre se je odločil med snemanjem filma Straight Outta Compton. "Film me je tako navdahnil, da sem začel snemati ploščo," je povedal v svoji oddaji na Apple Music, novi ponudbi internetnega velikana s t.i. streaming storitvijo in radiem, pri kateri je odigral pomembno vlogo.

Da bo to njegov zadnji album, je namignil na Twitterju, kjer je zapisal, da gre za njegov "veliki finale".

Skupina N.W.A., okrajšava za Niggaz Wit Attitudes (Zamorci z držo), je v poznih 80. letih šokirala večino belskega prebivalstva ZDA s svojim pogledom na ulično življenje skozi pesmi, kot je Fuck Tha Police.

Kasneje se je Dr. Dre posvetil razvijanju slušalk in drugih avdio pripomočkov pod imenom Beats Electronics, ki jih je Apple lani kupil za 3,2 milijarde dolarjev. Revija Forbes je letos njegovo premoženje ocenila na 700 milijonov dolarjev.

Ker se je posvečal glasbenemu poslu, samostojnega studijskega albuma ni izdal vse od plošče 2001, ki je kljub naslovu izšla leta 1999. Več let je bilo sicer govora o nastajanju albuma Detox, toda kot je povedal v oddaji, je misel nanj opustil, ker mu ni bil všeč.