Svet 4.8.2015 6:00

Francoski režiser Luc Besson bo davke plačeval v Kaliforniji

Los Angeles, 4. avgusta - Priznani francoski režiser Luc Besson bo odslej davke plačeval v Kaliforniji. S to potezo se ne želi izogniti francoskim davkom, ampak zgolj urediti življenje v Ameriki, kjer domuje, so sporočili iz njegovega producentskega podjetja EuropaCorp. "Če si v ZDA, plačuješ davke tam," so zapisali.

Kitajska, Peking. Francoski režiser Luc Besson. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska, Peking.
Francoski režiser Luc Besson.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Po pisanju francoske tiskovne agencije bo 56-letni filmski ustvarjalec še vedno plačeval nekaj francoskih davkov, sploh od avtorskih pravic. Kot poudarjajo v podjetju, si ne želi zaobiti francoskih davkov, saj kalifornijski niso dosti nižji.

Najvišja davčna obremenitev dohodkov v Franciji je 65-odstotna, pri čemer 20 odstotkov predstavljajo socialne dajatve, medtem ko je najvišja davčna stopnja v Kaliforniji 53-odstotna, vključujoč dajatve na zvezni in državni ravni.

Besson, znan po filmih, ko sta Lucy in The Professional, ni edini francoski zvezdnik, ki se je odločil za ta korak. Med razvpitimi primeri je igralec Gerard Depardieu, ki je leta 2013 iz Francije "prebegnil" v Rusijo, kjer mu za davke trgajo le šest odstotkov prejemkov. S tem se je uprl francoski politiki, ki se je odločila za zelo visoko obdavčitev najpremožnejših državljanov.

Bessonovo podjetje je v finančnem obdobju med letoma 2014 in 2015 ustvarilo 227 milijonov evrov dobička. Bessonu podjetje letno prinese okoli šest milijonov evrov.