Slovenija 4.8.2015 14:10

Kljub skromnejšim sredstvom Koperground tudi letos bo

Koper, 4. avgusta - Čeprav je Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) od koprske občine za Koperground letos prejelo le 500 evrov, v društvu vseeno napovedujejo pester kulturni program vseh devet dni festivala. Poleg koncertov in filmskih projekcij se bodo zvrstila tudi performirana zaslišanja, napovedujejo organizatorji. Začnejo v četrtek.

Po tem, ko je društvo v začetku leta ostalo brez prostorov na Gregorčičevi, se Koperground seli v bližnjo Semedelo. Začetek dogajanja bo vsak dan ob 19. uri, uvod v večere pa bodo t.i. performirana zaslišanja. Brecelj bo kot prvo že ta četrtek zaslišal glasbeno producentko Ksenijo Kos.

V štirih koncertnih večerih bodo obiskovalci lahko prisluhnili različnim zvrstem, od moderne klasike z jazzom in elektroniko do noise elektronike, medtem ko bo letos manj rock glasbe, napoveduje Iztok Krkoč. Že ta petek bosta nastopila zasedba Palme iz Hrvaške in Andrej Fon, v soboto pa Tarik Alimanović iz BiH in Rajko Muršič. Prihodnji petek bo na vrsti multiinstrumentalist Samo Kutin, zadnji dan Kopergrounda pa bodo nastopili hrvaški duet JMZM in Marko Brecelj.

V sklopu filmskega gledališča bodo prikazali izbor kakovostnih filmov iz mednarodne produkcije, ki so v slovenski distribuciji, ter izbor filmov povabljenih režiserjev, predstavili pa bodo tudi dokumentarne posnetke iz zgodovine delovanja DPZN. Filmom je po besedah Arijane Brecelj skupno, da družbi postavljajo ogledalo. Prvi bo na vrsti film Beli bog madžarskega režiserja Kornela Mundrucza. Vzporedno bodo predvajali tudi izseke govorov lokalnih veljakov in politikov.

Pred današnjo novinarsko konferenco je vodja DPZN Marko Brecelj s pomočjo Matevža Pucerja izvedel performans z rezanjem tračnice nekdanje ozkotirne železnice Parenzane. Kot je spomnil Brecelj, je Parenzano velel razstaviti Mussolini in jo tako vzel iz Istre.

"Kot se je Mussolini odločil, da bo to razkosal in izvzel Istri, tako se mi zdi, da hoče nebotični um odstraniti iz Kopra, vsaj iz starega mestnega jedra, Koperground," je povedal Brecelj, ki sporoča, da Koperground ni Parenzana in da mestnim veljakom ne bo uspelo. V DPZN so namreč odločeni nadaljevati ta "sunek kulture, nesprijaznjenosti in umetnosti, ki ni pozabila človeka," kot je Brecelj označil Koperground.

Občina naj bi s podporo 500 evrov, tako Brecelj, želela sporočiti, da gre za zgrešeno naložbo, sami pa želijo dokazati nasprotno. Po njegovem se vodilni na občini prav tako ne zavedajo, kaj so z javnim denarjem pomagali vzpostaviti in kaj zdaj pomagajo rušiti.