Svet 5.8.2015 5:00

Locarno v pričakovanju 68. filmskega festivala

Locarno, 5. avgusta - Ljubitelji gibljivih slik se bodo danes zbrali v švicarskem Locarnu, kjer je vse nared za 68. izdajo filmskega festivala, po pomembnosti takoj za Cannesom, Berlinom in Benetkami. Njegov vodja Carlo Chatrian je do 15. avgusta na program uvrstil dela, ki se izogibajo hollywoodski rutini. Spodbujati želi namreč mlade, neodvisne filmske ustvarjalce.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo na glavnem trgu, ki lahko sprejme do 8000 gledalcev, odprl film Ricki and the Flash. V komični drami Jonathana Demma je Meryl Streep upodobila rock glasbenico, ki se mora soočiti z zgodovino svoje družine. Na otvoritveni slovesnosti bodo podelili tudi že prvo od nagrad - priznanje za odličnost Moet & Chandon, ki ga bo dobil ameriški igralec in producent Edward Norton.

Locarno želi odkrivati in predstavljati ustvarjalce in filme, ki imajo prihodnost, piše na njegovi uradni spletni strani. Za to bo poskrbel z 12 sekcijami, tremi tekmovalnimi programi in 25 nagradami.

Glavni tekmovalni program bo prikazal 18 filmov, od tega jih bo 14 doživelo svetovno premiero. Dobitnika zlatega leoparda za najboljši film, vrednega 90.000 frankov, bo izbrala žirija, v kateri sta med drugim v Los Angelesu živeči nemški igralec Udo Kier in ameriški režiser Jerry Schatzberg. Izbira ni naključna, saj oba spodbujata neodvisno produkcijo režiserjev, ki ustvarjajo daleč stran od hollywoodske rutine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Carlo Chatrian, že tretje leto umetniški vodja, želi festival ob jezeru Maggiore uveljaviti kot platformo za umetniški film. Specializirana revija The Hollywood Reporter je tako po poročanju dpa pred kratkim zapisala, da je Locarno "evropski Sundance".

Tekmovalni program Cineasti prihodnosti bo izpostavil režiserje, ki so posneli šele prvi ali drugi film, bodisi igrani ali dokumentarni, skupaj jih bo na ogled 14. Tretji tekmovalni program bo namenjen kratkim filmom.

Retrospektiva bo posvečena ameriškemu režiserju in igralcu Samu Peckinpahu, znanemu po vesternu Pat Garrett & Billy the Kid. Znanih pa je tudi še nekaj drugih dobitnikov častnih nagrad za življenjske dosežke. Poleg Nortona jih bodo dobili tudi Bulle Ogier, Andy Garcia in ameriški režiser Michael Cimino.