Slovenija 8.8.2015 8:00

V Mariboru se začenja 26. Poletni lutkovni pristan

Maribor, 8. avgusta - V Mariboru se z projektom Enci benci Katalenci skupine Katalena danes začenja že 26. Poletni lutkovni pristan, ki ga avgusta vsako leto tradicionalno prireja Lutkovno gledališče Maribor. Festival bo trajal do konca meseca in bo brezplačno ponudil več kot 20 domačih in tujih predstav ter nekaj spremljevalnih dogodkov.

Ljubljana. Lutke, lutka, igrače. Foto: Tamino Petelinšek / STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutke, lutka, igrače.
Foto: Tamino Petelinšek / STA
Arhiv STA

Po besedah umetniške vodje festivala Katarine Klančnik Kocutar je jedro festivala izbor dobrih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne tudi za poletna prizorišča. Letos na festival prihajajo lutkarji iz Češke, Hrvaške, Estonije, Slovaške, Madžarske, Japonske in Slovenije.

"Rdeča nit letošnjega festivala je cirkus, to pa bo tudi tema fotografske razstave Cirkus na Poletnem lutkovnem pristanu," je pred festivalom povedala Klančnik Kocutarjeva.

Posebna pozornost bo namenjena razstavi 100 let slovenske lutkovne umetnosti. Na ogled bo izbor lutk najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov, ki so jih oblikovali za slovenska lutkovna gledališča od začetkov 20. stoletja do zadnjih let.

Po Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Subotici, Novem Sadu, Budimpešti in Bratislavi prihaja razstava pod okriljem slovenske enote mednarodne lutkovne organizacije UNIMA tudi v Maribor. Avtorja razstave, ki bo na ogled do konca festivala, sta Agata Freyer in Edi Majaron.

Poletni festival je hkrati tudi uvod v novo sezono Lutkovnega gledališča Maribor. V času festivala bo na sporedu že prva premiera, predstava O dečku in pingvinu, ki je nastala v koprodukciji z Mini teatrom in Momentom. Po motivih slikanice Oliverja Jeffersa Izgubljen in najden jo režira Zoran Petrovič.

Stalnica festivala je otroška žirija, ki vsako leto z zlatimi zvezdicami ocenjuje otroške predstave. Predstava z največ zlatimi zvezdicami bo ob koncu prejela nagrado maček iz žaklja.

Vstop na vse prireditve v okviru festivala je brezplačen, vendar morajo obiskovalci za predstave v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor pri blagajni gledališča prevzeti brezplačne vstopnice, saj je število sedežev omejeno.