Slovenija 7.8.2015 8:04

V Kostanjevici na Krki namesto hrastovine kovina

Kostanjevica na Krki, 7. avgusta - Ob zaključku kiparskega simpozija Forma viva, ki je v Kostanjevici na Krki zaradi nižje finančne podpore letos potekal v drugačni obliki, bodo drevi na tamkajšnjih krožiščih predstavili skulpturi, Pravljico Jožeta Marinča in Srečanje Dušana Tršarja. Kovinski skulpturi zaradi mesta postavitve odstopata od doslej dosledno uporabljane hrastovine.

V kostanjeviški Galeriji Božidarja Jakca so za STA pojasnili, da so namesto ustaljenega bienalnega mednarodnega kiparskega srečanja letos pripravili posebni dogodek, v okviru katerega so s skulpturama uredili kostanjeviški krožišči na Dobah in Gmajni. K sodelovanju so povabili umetnika, ki bivata v njuni bližini, domačega likovnika Marinča ter Tršarja, ki v Kostanjevici na Krki prebiva občasno.

Po besedah direktorja kostanjeviške galerije Bojana Božiča je Marinčeva v kombinaciji nerjavečega jekla in aluminija izdelana Pravljica simbolično povezana s krajevnim življenjem, hkrati pa predstavlja umetnikov odziv na idilično okolje bližnjih Gorjancev, Krakovskega gozda in Krke.

Marinč je zasnoval brezčasno in nikoli dokončano umetniško delo, ki ga bo sam uravnaval in dopolnjeval, po njegovi smrti pa je za to zadolžil potomce.

Tršar je svoje Srečanje ulil v bronu. Skulptura simbolično in fizično zaokrožuje njegovo pogosto prisotnost v kostanjeviškem okolju, razumeti pa jo je mogoče kot umetnikov odziv na dražljaje okolja in raziskovanje različnih kiparskih gradiv, je še zapisal Božič.

Jože Marinč se je leta 1954 rodil na Dolnji Brigi pri Kočevski Reki. Končal je Šolo za oblikovanje v Ljubljani in nato Pedagoško akademijo, leta 1979 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Študijsko je bival v Parizu in avstrijskem Millstattu.

Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, grafiko, poslikavo notranjih prostorov in zunanjih objektov. Za njim je vrsta samostojnih in skupinskih razstav, živi in dela v Kostanjevici na Krki. Marinč je tudi predsednik Društva likovnih umetnikov Dolenjske.

Dušan Tršar se je leta 1937 v rodil Postojni. Na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1963 in leta 1966 končal še kiparsko specialko. Poleg svobodnega umetniškega delovanja je deset let poučeval likovno vzgojo. Na omenjeni akademiji je kot docent leta 1979 začel predavati kiparstvo in leta 1991 postal redni profesor. Za njim je niz samostojnih in skupinskih razstav. Je tudi prejemnik številnih nagrad.