Slovenija 6.8.2015 15:29

Nov zaplet: Koperground se je primoran seliti v Belvedur

Koper, 6. avgusta - V krajevni skupnosti Semedela so Društvu prijateljev zmernega napredka preklicali soglasje za uporabo prostorov za festival Koperground. V društvu domnevajo, da je tej odločitvi botroval ukaz z občine, ob tem pa opozarjajo na monopolizacijo javnega prostora. Festivalu je medtem gostoljubje ponudil gostinec Sandi Tripar iz Belvedurja.

Potem ko je Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN) ostalo brez prostorov na Gregorčičevi v središču Kopra, so se za izvedbo letošnjega festivala dogovorili s semedelsko krajevno skupnostjo, vendar je njen predsednik le pol ure po podpisu soglasja k uporabi prostorov vse skupaj preklical, je za STA pojasnil predsednik DPZN Marko Brecelj.

Pri tem sklepa, da je "demokratični despot ukazal: ne" oz. da je šlo za ukaz s koprske občine, ki je letos društvu za izvedbo festivala namenila bistveno manj denarja kot prejšnja leta. Podobno kot pri krajevni skupnosti se je zgodilo že s pokrajinskim muzejem in Circolom oz. Skupnostjo Italijanov, pri čemer pa Brecelj opozarja, da se prav zaradi tega v Circolu nič ne dogaja, nič se ne bo zgodilo niti v prostorih krajevne skupnosti.

Gre za nevarno prakso monopolizacije javnega prostora, je poudaril Brecelj ter takšno vedenje označil za primitivno in infantilno.

Glavnina festivalskega dogajanja, od vključno sobote dalje, se bo medtem preselila v vas Belvedur v istrskem zaledju, saj jim je gostoljubje ponudil tamkajšnji gostinec Sandi Tripar, ki je tudi sam v 90. letih organiziral nekaj koncertov. Brecelj sicer napoveduje, da bo poskusil napisati pesem v slavo županu Borisu Popoviču, "ker je avtobusna karta do Belvedurja samo 80 centov, a se človek tja vozi 40 minut".

Obenem je Brecelj poudaril, da ne le, da Koperground ni izgnan iz starega mestnega jedra, pač pa da bodo v njem prisotni kot še nikoli. Pripravili bodo namreč vrsto nenapovedanih sprehodov po mestnih ulicah s konjenico DPZN, kot jo imenuje, s čimer bodo uprizorili svojo odločenost v boju za javni prostor.