Slovenija 7.8.2015 7:29

Približuje se festival stare glasbe, 33. Festival Radovljica

Radovljica, 7. avgusta - Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica tudi letos pripravlja tradicionalni, že 33. Festival Radovljica, ki se bo začel ta konec tedna. Do 23. avgusta bo ponudil deset koncertov glasbe iz različnih zgodovinskih obdobij, od 8. do 19. stoletja.

Kot zagotavlja umetniški vodja Festivala Radovljica Domen Marinčič, festival odlikuje kakovostna glasba, saj so programi in izvajalci skrbno izbrani. Nastopajo vrhunski glasbeniki z vsega sveta s sporedi, ki vključujejo rekonstrukcije glasbe iz obdobja pred nastankom glasbene notacije do glasbe 21. stoletja in novih del.

Čeprav je festival zvest stari glasbi, se v program uvrščajo tudi sodobnejši izvajalski vložki, gledališče in ples. Letos bodo na sporedu bodo koncerti glasbe od 8. do 19. stoletja. Poleg tega bo mogoče prisluhniti tradicionalni slovenski ljudski glasbi, pa tudi sodobni rekonstrukciji starejših repertoarjev.

Kultura, glasba in zgodovina se prepletajo v historičnem ambientu starega mesta. Mestna arhitektura in Radovljiška graščina z Baročno dvorano in preddverjem sovpadata z zgodovinskimi inštrumenti in staro glasbo. Festival poleg tega gostuje v cerkvi sv. Petra v Radovljici in v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem pri Cerkljah.

Festival Radovljica se bo začel to soboto z nastopom mednarodne osemčlanske vokalno-instrumentalne zasedbe Ensemble Phoenix Munich in sporedom redko izvajane severnoameriške glasbe 18. in 19. stoletja.

V Radovljiški graščini bodo v prvi polovici avgusta nastopili še lutnjar Michal Gondko s poljsko glasbo za renesančno lutnjo, violinistka Leila Schayegh in čembalist Vaclas Luks z violinskimi sonatami ter družinski trio Volk Folk, ki se posveča zbiranju in izvajanju slovenske ljudske glasbe v izvirni zasedbi z violino, oprekljem ali harmoniko in basom.

V cerkvi sv. Petra v Radovljici bosta na sporedu koncert treh tenoristov iz Velike Britanije Johna Potterja, Christopherja O'Gormana in Rogersa Covey-Crumpa, ki odkrivajo pozabljeni repertoar 13. stoletja, ter nastop francoskega ansambla Musica Nova z adventnimi, postnimi in velikonočnimi moteti Jacobusa Handla Gallusa.

V drugi polovici festivala bo Radovljiška graščina gostila sestav Le Miroir de Musique, ki se posveča rekonstruiranju pevske recitacije od Iliade do Pripovedi o Orfeju, in argentinsko sopranistko Mario Cristino Kiehr, ki sodi med najuglednejše izvajalke baročne glasbe na svetu.

V Cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem bo nastopil nizozemski orglavec Leon Berben, ki bo izvedel Bachovo Umetnost fuge. Festival se bo zaključil 23. avgusta, ko bo v Radovljiški graščini na sporedu glasba za Karla Velikega in druge karolinške vladarje od 8. do 10. stoletja v izvedbi ansambla Sequentia iz Pariza.

Festival vsako leto obišče okoli 2500 ljudi. Cena vstopnice za posamezni koncert je 15 evrov, obiskovalcem iz Kranja in Ljubljane pa je na voljo festivalski avtobus. Ob koncertnem programu bosta v okviru festivala potekali tudi delavnici za pevce in vokalne ansamble ter mojstrski tečaj za kljunasto flavto.