Svet 7.8.2015 5:00

Festival v Edinburghu bo napovedal projekt na temo harmonije

Edinburgh, 7. avgusta - V glavnem škotskem mestu Edinburgh se bo danes začel mednarodni festival, ki vsako leto ponuja velika umetniška imena v številnih gledaliških, opernih in plesnih predstavah ter na koncertih. Odprtje bo zaznamovala brezplačna prireditev, poimenovana The Harmonium Project, ki bo združila zborovsko simfonijo Johna Adamsa z animacijami.

Velika Britanija. Edinburški festival Fringe. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija.
Edinburški festival Fringe.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Otvoritveni projekt je povezal Adamsovo skladbo Harmonium za zbor in orkester z nizom izjemnih animacij, ki jih bodo projicirali na pročelje dvorane Usher, napoveduje festivalska spletna stran. Skladbo sta za projekcijo posnela Kraljevi škotski narodni orkester in zbor edinburškega festivala, zadnji bo na ta način obeležil tudi 50-letnico svojega delovanja.

Projekt je zasnovala ekipa 59 Productions, ki s pomočjo tehnologije in umetnosti pripoveduje nove zgodbe. V zadnjih letih je poskrbela za odprtje olimpijskih iger leta 2012 v Londonu in osvetlitev operne hiše v Sydneyju za festival Vivid Live.

Spektakularnemu odprtju bo že naslednji dan sledil intimnejši koncert priznanega avstrijskega pianista Rudolfa Buchbinderja, ki bo na festivalu na devetih recitalih odigral vseh 32 Beethovnovih klavirskih sonat. V koncertnem delu bo med drugim mogoče slišati tudi Vivaldijeve Štiri letne čase, enkrat z violinistko Anne-Sophie Mutter na čelu, drugič v priredbi Maxa Richterja.

Gledališki del bo vseboval sodoben pogled na veliko Sofoklejevo tragedijo Antigona, v katero je režiser Ivo van Hove zasedel tudi priznano gledališko in filmsko igralko Juliette Binoche. Legendarni režiser in dramatik Robert Lepage bo na vnovičnem gostovanju v Edinburghu izvedel evropsko premiero novega dela 887. Na sporedu je med drugim tudi svetovna premiera predstave The Encounter; režiser in igralec Simon McBurney je navdih zanjo našel v knjigi romunskega avtorja Petruja Popescuja, ki je pobegnil pred Ceausescujevim režimom v ZDA.

Operni program napoveduje Mozartovo Figarovo svatbo in Čarobno piščal ter komorno opero The Last Hotel priznanih irskih umetnikov - dramatika Ende Walsha in skladatelja Donnache Dennehyja. V plesnem delu bo med drugim mogoče videti francosko ikono Sylvie Guillem, kitajsko skupino TAO Dance Theatre in züriški baletni ansambel.

Mednarodni festival v Edinburghu je bil ustanovljen leta 1947. Na prireditvi, ki poteka v največjih gledaliških in koncertnih dvoranah ter še nekaterih drugih lokacijah po mestu, običajno nastopi več kot 2000 umetnikov.