Slovenija 9.8.2015 13:10

Simfonični orkester RTV Slovenija pred jubilejno 60. sezono

Ljubljana, 9. avgusta - Simfonični orkester RTV Slovenija je na pragu 60. abonmajske sezone. Cikel Kromatika bo vseboval nezmanjšano število nastopov, vključen je tudi tradicionalni božični koncert. Tretjino od devetih koncertov bo vodil šef dirigent En Shao. V nedeljskih Mozartinah bo pet koncertov, simfoniki pa se bodo posvetili tudi filmski glasbi Michela Legranda.

Ljubljana, Kongresni trg. Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Simonom Krečičem. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Simonom Krečičem.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Z En Shaom, šefom dirigentom od sezone 2003/04, bodo sezono Kromatike uvedli 10. septembra. Koncert so poimenovali Planeti po najbolj znanem delu Gustava Holsta, začeli pa bodo z vedro Simfonietto Primoža Ramovša. V Koncertu za violo Williama Waltona bo solist Nils Mönkemeyer, sodeloval bo tudi ženski zbor sv. Nikolaja iz Litije.

V nadaljevanju cikla se bodo za dirigentskim pultom zvrstili George Pehlivanian, Simon Krečič, Fabrice Bollon in Daniel Raiskin, občinstvo bo lahko spoznalo tudi obetavno litovsko dirigentko Giedre Šlekyte.

Kot solisti se bodo predstavili mladi armenski violončelist Sevak Avanesyan, flavtist Matej Zupan, ki bo krstno izvedel Srečanja za flavto in orkester Lojzeta Lebiča, avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, rusko-avstrijska pianistka Lisa Smirnova in nemško-korejski violončelist Isang David Enders. V goste so povabili še kvartet saksofonov 4Saxess.

Ker šef dirigent orkestra prihaja s Kitajske, bo spored enega od koncertov posvečen delom njegovih rojakov. Na pipi - brenkalu oziroma kitajski različici lutnje - se bo glasbenikom pridružila mednarodno uveljavljena virtuozinja Hongyan Zhang, piše v abonmajski knjižici.

Koncertni program napoveduje stilno raznolike skladbe od Mozarta in Haydna do sodobnosti. Poleg Lebičeve novitete bodo simfoniki krstno poustvarili novo delo armenskega skladatelja Alexandra Iradyana, za svoj jubilej so Aldu Kumarju naročili oratorij Tehtanje duš, ki bo premierno zazvenel na božičnem koncertu.

Michela Legranda, avtorja glasbe za več kot 200 filmov, so izbrali za tradicionalni koncert filmske glasbe. Znan je po skladbah, kot je The Windmills of Your Mind iz Afere Thomasa Crowna (1968), za katero je prejel prvega od treh oskarjev, glasbeno je med drugim opremil tudi Bondov Nikoli ne reci nikoli (1983). Med najpopularnejša dela za filmsko platno bo poslušalce popeljal na koncertu 10. novembra, ko bo tudi dirigiral.

Nedeljski matinejski koncerti, poimenovani Mozartine, se bodo zvrstili od januarja do maja, vodili jih bodo Radovan Vlatković, Živa Ploj Peršuh, Simon Krečič, Gregor Fele in Steven Loy.

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955. Njegova temeljna dejavnost so studijska in koncertna snemanja za nacionalni glasbeni arhiv, ki je na voljo radijskim in televizijskim programom. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar. Njegovi posnetki so dosegljivi na več kot 400 zgoščenkah.