Svet 8.8.2015 6:00

Ukradeno stradivarko našli po 35 letih

Washington, 8. avgusta - Zvezni preiskovalni urad (FBI) je našel dragoceno Stradivarijevo violino, ki so jo pred 35 leti ukradli koncertnemu violinistu in profesorju Romanu Totenbergu iz njegovega kabineta na glasbeni šoli v Bostonu. FBI je junija o tem obvestil njegovo hči Nino Totenberg. Violino so našli na domu vdove glasbenika Phillipa Johnsona.

Kitajska, Hongkong. Glasbilo, violina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Glasbilo, violina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na Poljskem rojeni Totenberg, ki je leta 1938 emigriral v ZDA in nastopal z glavnimi ameriškimi simfonični orkestri, je dlje časa sumil, da bi tat lahko bil Johnson. Toda policija ni nikoli odprla preiskave, je na svojem blogu zapisala njegova hči.

Totenberg je umrl leta 2012, star 101 leto, Johnson leto dni pred njim. Njegova vdova je instrument junija pokazala goslarju in cenilcu Phillipu Injeianu, ki ji je potrdil, da gre za dragoceno stradivarko, ki so jo ukradli Romanu Totenbergu.

Injeian je odkritje prijavil oddelku za ukradene umetnine pri FBI, ta pa je glasbilo v četrtek predalo družini Totenberg v New Yorku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Družina jo namerava prodati in zagotoviti, da bo ostala v rokah drugega violinskega virtuoza.

Violine, ki jih je v 17. stoletju izdelal priznani italijanski goslar Antonio Stradivari, so visoko cenjene zaradi edinstvenega zvoka. Danes jih je ohranjenih le še približno 600 in na dražbi dosegajo vrtoglave vsote. Ena od njih je bila leta 2011 na dobrodelni dražbi za žrtve japonskega cunamija prodana za 11 milijonov evrov.