Svet 9.8.2015 6:00

Pred 40 leti umrl veliki ruski simfonik Šostakovič

Sankt Peterburg, 9. avgusta - Na današnji dan pred 40 leti se je poslovil ruski skladatelj Dmitrij Šostakovič. Poleg Gustava Mahlerja je obveljal za največjega simfonika po Ludvigu van Beethovnu, poleg Sergeja Prokofjeva pa za najpomembnejšega skladatelja sovjetske dobe. Za njegova dela so značilne močna osebna izpovednost ter bogata melodika in orkestracija.

V Sankt Peterburgu rojeni Šostakovič je glasbeno pot začel kot obetaven pianist, a se je kmalu posvetil komponiranju. Na svoj talent je opozoril z diplomsko prvo simfonijo, ki ji je kmalu sledila z domoljubjem prežeta druga, imenovana Oktobrska. Zatem jih je napisal še 13.

Četrta je nastala leta 1936, ko se je začelo obdobje Stalinove represije, ki je domnevne nasprotnike režima iskala tudi med umetniki. Šostakovič je njeno krstno izvedbo sredi vaj umaknil, prvič so jo poustvarili šele po Stalinovi smrti.

Z naslednjo, peto, je ustvaril nekoliko bolj všečno in preprosto delo, ki je doživelo velik uspeh. S sedmo, znano pod imenom Leningrajska, je glasbeno upodobil nemško obleganje Leningrada, postala je simbol upora ruskega naroda. Dvanajsto je posvetil spominu na Lenina.

Za njegova največja dela veljajo tudi godalni kvarteti, ki jih je prav tako 15. V njegovem opusu pa sta med drugim še operi Nos (po Gogolju) in Lady Macbeth iz mcenskega okrožja, ki je jo je kasneje preimenoval v Katarina Izmajlova.

S sovjetskim režimom je imel Šostakovič verjetno med vsemi takratnimi kolegi najbolj poseben oziroma težaven odnos. Ta ga je namreč enkrat kritiziral in skoraj prisilil k temu, da je komponiranje opustil, drugič odlikoval z najvišjimi priznanji.

Čeprav mu je naročal dela za svoje namene, je kar dvakrat, najprej leta 1936, nato še leta 1948, javno obsodil njegovo glasbo rekoč, da je neprimerna, in posledično prepovedal izvajanje njegovih del. S tem mu je odtrgal od kruha, ki si ga je služil z ustvarjanjem, za oblast sicer nemoteče, filmske glasbe.

Kljub neprijetnemu življenju pod totalitarno vladavino je Šostakovič postal eden največjih glasbenikov 20. stoletja. V tujini in tudi v Sloveniji ga velikokrat izvajajo, v rodni Rusiji pa so se leta 2007 le bežno spomnili stoletnice njegovega rojstva. Leto pred tem so v njegovem nekdanjem domovanju v Sankt Peterburgu odprli manjši muzej.