Na hitro prelistano 15.8.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. avgusta - Pri založbi Beletrina so izdali biografsko delo Lev Tolstoj: Pobeg iz raja, ki ga podpisuje ruski avtor Pavel Basinski, in monografijo znamenitega Carla Gustava Junga Rdeča knjiga. Založba Sanje je izdala roman nizozemskega pisatelja Hermana Kocha Večerja, Celjska Mohorjeva družba pa slikanico papeža Frančiška Ne bojte se sanjati velikih reči.

Ljubljana. Slikanica s spodbudnimi besedami papeža Frančiška mladim z naslovom Ne bojte se sanjati velikih reči. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica s spodbudnimi besedami papeža Frančiška mladim z naslovom Ne bojte se sanjati velikih reči.
Foto: STA

Ljubljana. Roman nizozemskega pisatelja Hermana Kocha z naslovom Večerja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman nizozemskega pisatelja Hermana Kocha z naslovom Večerja.
Foto: STA

Ljubljana. Biografsko delo avtorja Pavla Basinskega z naslovom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja. Foto: STA

Ljubljana.
Biografsko delo avtorja Pavla Basinskega z naslovom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja.
Foto: STA

Ljubljana. Avtobiografsko delo Carla Gustava Junga Rdeča knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografsko delo Carla Gustava Junga Rdeča knjiga.
Foto: STA

LEV TOLSTOJ: POBEG IZ RAJA - BIOGRAFSKO DELO O VELIKEM RUSKEM REALISTU

Lev Tolstoj: Pobeg iz raja je monumentalno biografsko delo, posvečeno dogodku, ki je pred dobrim stoletjem pretresel svet - pobegu znamenitega pisatelja in filozofa od doma. Tolstoj je namreč leta 1910 pobegnil s svojega posestva v Jasni Poljani in deset dni zatem umrl na železniški postaji Astapovo. Pavel Basinski je najprej nameraval iz različnih virov sestaviti dokumentarno biografijo, ki pa je nato prerasla v podrobno literarizirano kroniko Tolstojevega življenja. Avtor v knjigi, ki je slovenskim bralcem na voljo v prevodu Boruta Kraševca, skozi prizmo razvpitega pobega opiše celotno pisateljevo življenje.

Pavel Basinski (1961) je ruski pisatelj, literarni kritik in zgodovinar, novinar in pisec številnih biografij. Napisal je tri dela o Maksimu Gorkem in tri o Levu Tolstoju. Za pričujoči dokumentarni roman je leta 2010 prejel nagrado velika knjiga.

RDEČA KNJIGA - JUNGOVO AVTOBIOGRAFSKO DELO, OBJAVLJENO POL STOLETJA PO NJEGOVI SMRTI

Rdeča knjiga je Jungovo avtobiografsko delo, ki jo je sestavljal v času intenzivnega soočenja z lastnim nezavednim. Prvič je bila objavljena posthumno, skoraj 50 let po avtorjevi smrti. Knjiga predstavlja neprecenljiv dokument globoko človeške izkušnje enega največjih mislecev 20. stoletja. Bralcu ponuja vpogled v empirično ozadje njegovega poznejšega znanstvenega dela. Jung je v Rdeči knjigi beležil svoje sanje, vizije, fantazije in čustva, zaradi česar je objavo knjige za časa svojega življenja prepovedal. Rdeča knjiga je opremljena z uvodno besedo Ulricha Hornija, obsežno spremno študijo Sonu Shamsadanija ter bogatim kritičnim aparatom. Za prevod so poskrbeli Jan Ciglenečki, Borut Škodlar, Neža Peterle, Blaž Ciglenečki in Martin P. Kastelec.

Carl Gustav Jung (1875-1961), švicarski psihiater, psihoterapevt in utemeljitelj analitične psihologije, je s svojim delom zaznamoval filozofijo, religiologijo, antropologijo in književnost. Razvil je številne koncepte, kot so ekstrovertiranost-introvertiranost, arhetipi in kolektivno nezavedno, ki so danes nepogrešljiv del psihologije.

VEČERJA - LITERARNI OPIS ZAPLETENIH MEDČLOVEŠKIH ODNOSOV

Roman nizozemskega pisatelja Kocha prinaša zgodbo na enem samem prizorišču - v prefinjeni restavraciji v Amsterdamu, kjer se srečata nizozemska para. Njihova najstniška sinova je kamera posnela pri nasilnem kriminalnem dejanju, ki je šokiralo vso državo, a zaenkrat ju ni prepoznal še nihče, razen njunih staršev. Med večerjo na dan priplavajo nezadovoljstvo in frustracije, ki že več let vrejo pod površjem. Narativna struktura se vije okrog treh hodov večerje, med katerimi se morajo odrasli odločiti, kako bodo ukrepali. Kochovi liki se spopadajo sami s seboj v prefinjeno zaviti prozi. Naj bo Paulova žena na začetku videti še tako sočutna in zvesta, na koncu se izkaže, da je njena prava vloga v tej grozljivi zgodbi naravnost izdajalska. Tudi brat Serge in njegova žena imata nekaj za bregom. Roman je prevedla Stana Anželj.

Herman Koch (1953) je nizozemski pisatelj in igralec. Piše kratke zgodbe, romane in kolumne. Njegova uspešnica Večerja (2009) je bila prevedena v 21 jezikov, zanjo je dobil tudi nagrado bralcev za nizozemsko knjigo. Po knjižni predlogi so na Nizozemskem postavili predstavo in posneli film.

NE BOJTE SE SANJATI VELIKIH REČI - SLIKANICA S SPODBUDNIMI MISLIMI PAPEŽA FRANČIŠKA

Ne bojte se sanjati velikih reči je slikanica, v kateri so zbrane spodbudne besede, ki jih je sedanji papež Frančišek v številnih svojih govorih namenil mladim, da bi dejavno in pogumno stopili na pot življenja. Slikanico uvede misel: "Vi mladi ne morete in ne smete biti brez upanja, upanje je del vašega bitja. Mlad človek brez upanja ni mlad človek, ampak je človek, ki se je prehitro postaral". Najti je tudi poziv k večji aktivnosti: "Ne glejte na življenje z balkona! Pomešajte se med dogajanje, tja, kjer so izzivi, kjer so ljudje, ki vas prosijo za pomoč pri tem, da bi se lažje prebili skozi življenje, kjer je boj za dostojanstvo ljudi, boj proti revščini, boj za vrednote." Papeževe misli spremljajo ilustracije Giulie Orecchia. Besedilo je poslovenil Dean Rajčić.