Svet 11.8.2015 5:30

Jerry Lee Lewis v pripravah na zadnje koncerte

London, 11. avgusta - Jerry Lee Lewis, eden od začetnikov rock and rolla, se pripravlja na zadnja koncerta po Veliki Britaniji. Sovpadala bosta z njegovim 80. rojstnim dnevom, ki ga bo praznoval konec septembra. Prvega bo odigral 6. septembra v gledališču Palladium v Londonu, drugega 10. septembra v Glasgowu. Zatem bo 3. oktobra nastopil še v Beaumontu v Teksasu.

Ameriški pevec in pianist, znan tudi pod vzdevkom The Killer, je preživel svoje glasbene rivale, kot je bil Elvis Presley. Na klavir lahko odigra skoraj vse - blues, jazz, country. Besedila pa je le redko pisal sam.

Kot je bil star sedem let, se je njegov oče zadolžil za hišo, da mu je lahko kupil klavir za 250 dolarjev. Prvi singl Crazy Arms je posnel za založbo Sun Records v Memphisu leta 1956, istega leta, kot je Presley uspel s skladbo Heartbreak Hotel.

Že naslednje leto je zaslovel s pesmima Whole Lotta Shakin' Goin' On in Great Balls Of Fire. Obe sta ubesedili svobodo in želje najstniške generacije. Oblast je bila zgrožena, nekatere radijske postaje so ju prepovedale, a to je le še dodatno pripomoglo k uspehu. Danes, 60 let po rojstvu rock and rolla, ostajata skladbi, ki sta definirali to zvrst, poroča britanski Guardian.

Lewis slovi po svojem temperamentu, energični so bili tudi njegovi nastopi. Bil je v prvi skupini glasbenikov, ki so jih sprejeli v hram slavnih rock and rolla. Leta 2005 je dobil grammyja za življenjsko delo.