Svet 11.8.2015 6:00

V Franciji na konju po poti mušketirja d'Artagnana

Toulouse, 11. avgusta - Ljubitelji ježe se bodo lahko leta 2017 na konju podali po poti znamenitega mušketirja d'Artagnana. Začetek d'Artagnanove evropske poti bo v francoskem kraju Lupiac, kjer se je mušketir rodil pred 400 leti, jezdeci pa bodo 4000 kilometrov dolgo popotovanje sklenili v nizozemskem Maastrichtu, kjer je d'Artagnan leta 1673 umrl.

Charles de Batz-Castelmore, grof d'Artagnan ,je bil resnična osebnost, ki je služila francoskemu kralju Ludviku XIV. kot vodja mušketirjev. Njegove prigode je v literaturo prelil Alexandre Dumas.

D'Artagnanova evropska pot, na kateri bodo jezdeci lahko izvedeli več o znanemu mušketirju, bo vodila skozi šest držav, ki jih je mušketir obiskal - Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Italijo in Španijo.

Evropski komisar Alain Liberos je opozoril, da je v Evropi šest milijonov jezdecev, a zanje ni razvite turistične infrastrukture, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Vest o odprtju poti so naznanili v sklopu D'Artagnanovega festivala v Lupiacu, kjer so ob slavljenju 400-letnice mušketirjevega rojstva postavili tudi nov 3,5 metrov visok kip.