Slovenija 11.8.2015 10:32

Festival Glasbe sveta na Kromberku z zgodbami o ženskah

Nova Gorica, 11. avgusta - Ob zvokih Roberta Jukiča in skupine ter vokalih Mie Žnidarič, Nine Vodopivec in Tjaše Fabjančič se bo na gradu Kromberk danes nadaljeval festival Glasbe sveta, edina tovrstna prireditev na Goriškem. Na festivalu se vsako leto zvrstijo štirje koncerti v avgustu, letos je bil prvi že junija v koprodukciji s festivalom Godibodi.

Nova Gorica. Grad Kromberk. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Grad Kromberk.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Glasbe sveta pripravlja Goriški muzej v sodelovanju s KUD Morgan pod pokroviteljstvo novogoriške mestne občine. Festival občinstvu ponuja mešanico etna, ljudske glasbe in jazza, na podlagi zvrsti izbirajo tudi nastopajoče. Drugi kriterij je njihova izvirnost, ozirajo pa se tudi na poslanstvo muzeja - širjenje in ohranjanje kulturne dediščine, je za STA pojasnil programski vodja Aleks Vičič.

Letošnji je četrti po vrsti, njihovo poslušalstvo se je razširilo tudi na sosednje države - lani so koncertom prisluhnili tudi obiskovalci s Hrvaške, Italije, Madžarske, Avstrije. Kot še pravi Vičič, so pokazatelji za bodočnost dobri, prihodnost festivala in njegova morebitna širitev pa bo odvisna od sredstev, ki jim jih namenja občina.

Tokratni niz koncertov je v veliki meri posvečen godbam in zgodbam o ženskah. Po uvodnem junijskem koncertu, ko je nastopila skupina Patetico, bo tematsko nit nocoj nadaljeval Robert Jukič s svojim novim projektom Ženske. Na novi avtorski plošči, katere izid je napovedan jeseni, je gostil 13 pevk iz Slovenije in Hrvaške, tri od njih se mu bodo pridružile na Kromberku.

Gre za obsežen in zahteven glasbeni projekt, ki v 13 skladbah prepleta ljudske glasbene okvire iz različnih kultur ter se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube in upanja. Tako kot so bile Dobrote iz skrinje zarote z desetimi moškimi vokalisti in temačno atmosfero izrazito moška plošča, je nova plošča poklon ženski, njeni moči, predanosti, vztrajnosti. Ženske podajajo zgodbe, ki so stalno prisotne, a jim je redko dana beseda, so ob koncertu zapisali organizatorji.

Prihodnji torek bo nastopila slovenska ženska pevska skupina Kvali, ženski oktet, ki prepeva le neslovenske ljudske pesmi. Del njihovega repertoarja predstavlja izročilo Bolgarije, Korzike in Sardinije, večino pa ljudske pesmi iz Gruzije.

Zadnji koncert, 25. avgusta, bo oblikovala Elina Duni s svojim kvartetom. Albansko-švicarska pevka in skladateljica Elina Duni je vse bolj prepoznavno ime na svetovni sceni glasb sveta. Predstavila bo novi album Dallendyshe (Lastovka), na katerem je s kolegi interpretirala albanske ljudske pesmi, povezane s prisilnim zapuščanjem rodnih krajev in z ljubeznijo.

Festival spremlja tržnica Dobrote sveta z izdelki lokalnih pridelovalcev.