Slovenija 12.8.2015 7:00

Celjski mladinski center bi rad dihal kot subkultura

Celje, 12. avgusta - Celjski mladinski center, bolj znan pod krajšavo MCC, kot javni zavod celjske občine deluje od leta 2005, od lani pod vodstvom Glorjane Veber. MCC poleg dejavnosti centra in organizacije klubskih dogodkov upravlja tudi hostel in kavarni, njegovo glavno poslanstvo pa je po besedah Vebrove prisluhniti idejam mladih in jih pomagati uresničiti.

Celje. Park. Foto:Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Park.
Foto:Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Mladinski center organizira vrsto kulturnih, izobraževalnih in družabnih dogodkov, od festivalov, koncertov, seminarjev, usposabljanj in delavnic, pri čemer ima vedno v mislih mlade, tudi še neuveljavljene umetnike, in druge posameznike, ki jim želi pomagati, je za STA povedala direktorica centra Glorjana Veber. Mladim likovnim umetnikom med drugim omogočijo razstavo; ponudijo jim prostor in z odkupljenim delom majhen honorar.

Obenem si želijo ponovno vzpostaviti prostor za širše ustvarjanje oz. "prostor, ki bi dihal kot subkulture". Takšen duh bi radi vnesli tudi v koncertno dvorano, ki jo trenutno prenavljajo.

Celjskim subkulturam bo namenjen tudi natečaj kratkega filma, ki ga bodo na temo Ali so celjske subkulture še žive, razpisali novembra v sklopu sedmega Mediafesta.

Prireditve MCC potekajo vse leto. Samo v zadnjih dveh poletnih mesecih se jih je v centru in obeh kavarnah - v centru in v Brkatem somu na Šmartinskem jezeru zvrstilo kar 50. Ob tem velja kot zanimivost izpostaviti meni kavarn, ki poleg pijač ponuja kulturne dogodke v bližnji prihodnosti.

Med večjimi avgustovskimi dogodki se obeta še koncert Tribute to Legends, na katerem bodo mladi celjski glasbeniki 28. avgusta v atriju MCC obudili skladbe rock legend, kot so Queen, Led Zeppelin, Guns'N'Roses in U2, v torek je potekala delavnica Odpiranje glasu in petje, ki jo je vodila priznana vokalistka in peformerka Irena Tomažin.

Pestro dogajanje se obeta tudi v septembru. Uvedel ga bo indijski pesniški večer, ki ga pripravljajo v okviru mednarodnega festivala Vilenica, med zanimivejšimi dogodki pa je Maja Podjed, ki skrbi za odnose z javnostmi centra, izpostavila delavnice likovnega umetnika Nika Anikisa Skuška, projekt Naredimo Celje zeleno, v sklopu katerega med drugim odprejo več razstav in postavijo t.i. reciklirano ulico, in Klubski maraton, v okviru katerega bodo gostili koncert Radia Študent.

Podjedova je opozorila še na poziv mladim pri pripravi lokalnega programa za mlade v Mestni občini Celje - Mladi so Celje 2015-2020, ki bo vključeval pomembne ukrepe za mlade.

V mladinskem centru je zaposlenih 16 ljudi in več kot deset študentov. V sklopu centra od leta 2010 deluje tudi hostel s 50 posteljami, v katerem so lani beležili več kot 5000 nočitev. MCC je že več let zapored s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport razglašen za najboljši mladinski center v Sloveniji.

Proračun zavoda znaša okoli 700.000 evrov letno, od tega 25 odstotkov predstavljajo občinska sredstva, približno 30 mednarodna, ostala pa pridobijo s tržno dejavnostjo.