Slovenija 11.8.2015 16:30

Nastop Izraelskega filharmoničnega orkestra: umetnost, ne politika

Ljubljana, 11. avgusta - Gibanje BDS - za pravice Palestincev je objavilo pismo, v katerem protestirajo proti nastopu Izraelskega filharmoničnega orkestra pod vodstvom Zubina Mehte v Ljubljani. Festival bo po njihovem mnenju 24. avgusta gostil orkester okupacijske sile. Na Ljubljana festivalu poudarjajo, da program sestavljajo le na podlagi kvalitete umetniškega izraza.

Ljubljana. Orkester. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Orkester.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Gibanje BDS - za pravice Palestincev je na svoji spletni strani objavilo pismo s pozivom k bojkotu nastopa izraelskih filharmonikov v Ljubljani.

V pismu med drugim opozarjajo, da se Izraelski filharmonični orkester že vse od svojega začetka močno identificira z državo Izrael. Ob tem navajajo njihovo uradno spletno stran, kjer je zapisano, da so številni priznani umetniki v desetletju ustanovitve države Izrael in njene konsolidacije prišli v Izrael, da bi se prek orkestra identificirali z izraelsko državo.

Država Izrael je, kot pišejo, ustanovljena na ruševinah več zaporednih vojn in izgonu več kot 700.000 palestinskih prebivalcev, katerih potomci 67 let po tem dogodku še vedno živijo v izgnanstvu.

Poziv k bojkotu je med drugim podprla tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), ki je vsebino pisma objavila na svoji spletni strani in ga posredovala medijem.

Na Ljubljana festivalu, kjer so, kot so povedali za STA, prejeli že več elektronskih pisem s posredovano vsebino, cenijo skrb Gibanja BDS - za pravice Palestincev in ŠOUP glede spoštovanja človekovih pravic. Poudarjajo, da so tako kot ŠOUP, ki ima v svoji ustavi zapisano, da so študentje v Študentski organizaciji Slovenije enakopravni glede na družbeni položaj, starost, narodnost, jezik, raso, državljanstvo, spol, spolno usmerjenost, veroizpoved, politično prepričanje, prepričani, "da smo tudi v umetnosti vsi enaki".

Kot poudarjajo, so kulturna inštitucija, ki umetnike izbira in vabi zaradi njihove kvalitete. Zato očitek Izraelskemu filharmoničnemu orkestru, ki velja za enega najboljših na svetu, da se ni izrekel proti lastni državi, težko razumejo.

"Pot do reševanja konfliktov je dialog. In prav kultura in umetnost sta tista, ki pripomoreta k dialogu," so zapisali na festivalu in ob tem navedli primer orkestra Orkestra West-Eastern Divan, ki sta ga leta 1999 ustanovila slavni dirigent Daniel Barenboim izraelskih korenin in akademik Edward Said palestinskih korenin, da bi promoviral idejo o dobrih odnosih med Izraelci in Palestinci oziroma o utiranju poti k pravičnemu in miroljubnemu reševanju konfliktov.