Slovenija 13.8.2015 12:14

Začenja se 16. festival Letni oder Ruše

Ruše, 13. avgusta - V Rušah se bo v petek začel 16. festival Letni oder Ruše. Osrednje prizorišče bo tudi tokrat v starem odprtem gledališču ob vznožju Pohorja, pestro dogajanje bo tudi v središču kraja. V 16 dneh se bodo na festivalu zvrstili koncerti, predstave in razstave, že 13. doslej pa znova tudi tradicionalni festival Kantfest.

Ruško naravno letno gledališče Pod goroj je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932. Domačini so ga hitro vzeli za svojega in je od nekdaj služilo kot središče kulturnega dogajanja v kraju in bližnji okolici.

Zadnjih nekaj let vsak konec avgusta gosti festival, ki v ta kraj z nekoč močnim industrijskim značajem prinaša bogato kulturno ponudbo.

Med drugim bodo na festivalu nastopili Perpetum Jazzile, Rambo Amadeus, Let 3, Matjaž Javšnik, Reporter Milan, Andrej Rozman - Roza, Manouche, Zmelkow in Tadej Toš, znova bodo oživele tudi Pohorske pravljice za otroke in odrasle. Dopoldne bo oder namenjen otrokom, v parku pa bodo potekale Artmarjeve ustvarjalne delavnice. Za vse tiste, ki si želijo športnega udejstvovanja, bo letos v okviru festivala 29. avgusta potekal pohorski trail maraton.

Tokrat kar na treh lokacijah, tudi v paviljonu v parku sredi Ruš in v Selnici ob Dravi, bo potekal tradicionalni festival kantavtorstva Kantfest Predstavili bodo tako izbor mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev kot starih mačkov tega žanra, strokovna žirija pa bo tudi letos najboljšim podelila bronasto, srebrno in zlato kanto 2015.

Kot je za STA povedal programski vodja festivala Blaž Kosi, je podaljšanje festivala za organizatorje še večji zalogaj, saj so morali sestaviti še širši program, potrebovali so tudi več prostovoljcev. Odziv je bil zelo dober, tako da pri projektu sodeluje skoraj 40 ljudi. Na festivalu pričakujejo okoli 25.000 obiskovalcev.

"Posebnost festivala je zagotovo naš osrednji oder. Gre za naravni amfiteater, kjer se Rušani v teh vročih mesecih hodimo ohlajat. Zanimiva pa so tudi vsa druga prizorišča," je dejal Kosi.

Kar precej prireditev, predvsem otroških, bo znova brezplačnih. Za predstave v letnem gledališču in koncerte v okviru Kantfesta so vstopnice na voljo že nekaj časa na prodajnih mestih v Športnem parku Ruše, mariborskem Europarku, preko Eventima, pa tudi na prizorišču uro pred pričetkom dogodka.