Svet 13.8.2015 6:00

O še neodkritem grobu Nefretete nova ugibanja

Berlin, 13. avgusta - Grobnica legendarne egipčanske kraljice Nefretete je sprožila nova ugibanja. Britanski arheolog Nicholas Reeves je našel znake, da bi se za grobnico faraona Tutankamona, ki so jo odkrili leta 1922 v Dolini kraljev, lahko nahajali še dve. Ena od njih bi lahko pripadala omenjeni kraljici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Egipt. Egipt, Keopsova piramida, kamela, turizem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Egipt.
Egipt, Keopsova piramida, kamela, turizem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Raziskovalec se sklicuje na morebitne odprtine v zidu, ki so bile prekrite s kasnejšimi poslikavami. O njegovi tezi, ki jo je objavil v znanstveni reviji, je poročalo več časopisov.

Arheolog trdi, da je pod ometom zidu Tutankamonove grobnice našel skrivna vrata, za katera verjame, da vodijo v grobnico njegove domnevne matere, kraljice Nefretete.

Kraljica, ki je slovela po izjemni lepoti, je umrla nenadne smrti leta 1340 pred našim štetjem, njene grobnice in mumije še niso našli. Poročena je bila s faraonom 18. dinastije Ehnatonom. Zakonca sta, kot so ugotovili egiptologi, imela šest hčera, nova analiza DNK pred dvema letoma pa je namignila na to, da bi lahko bila mati najbolj slavnega faraona na svetu - Tutankamona.

Med izkopavanji so doslej odkrili njen doprsni kip, ki ga že več kot sto let hrani Novi muzej v Berlinu in velja za najbolj privlačno znamenitost muzejskega otoka.