Slovenija 14.8.2015 11:29

Na protikorupcijskem festivalu tudi filma o Snowdnu in Kordežu

Ljubljana, 14. avgusta - Konec septembra se bo v Ljubljani začel 2. festival protikorupcijskega filma Film proti korupciji, ki ga pripravlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Na festivalu bodo prikazali sedem filmov, napovedujejo pa tudi novost - posebno projekcijo s pogovorom, namenjeno srednješolcem.

Rusija. Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija.
Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na filmskem festivalu, ki ga KPK pripravlja v sklopu preventivnih dejavnosti, si bo med 29. septembrom in 4. oktobrom mogoče ogledati filme na temo boja proti korupciji, koruptivnih ravnanj, žvižgačev in lobiranja. Namen festivala je osveščanje, ki je po besedah namestnice predsednika KPK Alme Sedlar, ki pokriva področje preventive, eno najmočnejših orožij za uspešen boj proti korupciji.

Kot je pojasnila, so načini, kako osveščati, prepuščeni posameznim državam oziroma ustanovam za boj proti korupciji ter njihovi izvirnosti in znanju. Tako so lani v sklopu prvega Tedna boja proti korupciji prvič pripravili festival protikorupcijskega filma, ki bo, kot upa, ob podpori Slovenske kinoteke postal tradicionalen. Festival bo odslej potekal vsakič prvi teden v oktobru, ko KPK praznuje, letos 11, obletnico delovanja.

Festival je že ob lanski prvi izvedbi naletel na veliko zanimanje slovenske in mednarodne javnosti. Zato si bodo po zagotovilih Sedlarjeve prizadevali, da bi v prihodnjih letih postal še bolj mednarodno prepoznaven. Kot je poudarila, je festival edinstven, saj naj bi bil po njihovem vedenju prvi tovrstni preventivni projekt osveščanja na področju boja proti korupciji na svetu.

Po mnenju Sedlarjeve film kot najbolj umetniški mediji lahko najbolj neposredno sporoča, predstavlja in podaja tematike, ki se dotikajo tako človekovega življenja kot širših družbenih problematik, obenem pa nagovarja najširše občinstvo.

Filmski festival pripravljajo s Slovensko kinoteko, kar je Sedlarjeva označila za primer dobrega sodelovanje med neodvisno državno institucijo in javnim zavodom. Kot so povedali v kinoteki, so filme, ki prihajajo iz njihovega arhiva, izbrali po tematiki, pa tudi po tem, da na različne načine predstavljajo koruptivno delovanje in zlasti njegov vpliv na posameznika in družbo.

Festival se bo 29. septembra začel s projekcijo nemega filma ameriškega režiserja Josefa von Sternberga Podzemlje z glasbeno spremljavo v živo v izvedbi pianista Andreja Goričarja.

Organizatorji pričakujejo, da bosta največ pozornosti pritegnila film o žvižgaču Snowdnu z naslovom Citizenfour in film Jana Zakonjška Do vrha in nazaj, ki predstavlja zgodbo nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža. Po obeh filmih bodo predvidoma potekali pogovori.

Pogovor s strokovnjaki bo spremljal tudi politično dramo režiserja Georga Clooneyja Marčeve ide, ki bo namenjena srednješolcem.

Poleg omenjenega si bo na festivalu mogoče ogledati še dramo Silkwood režiserja Mika Nicholsa, akcijski film Zadnji skavt v režiji Tonyja Scotta in razvpito uspešnico Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta.