Slovenija 13.8.2015 13:45

Blizu Tivolija našli del rimskega nagrobnika

Ljubljana, 13. avgusta - Na neasfaltiranem parkirišču blizu Tivolija so našli del rimskega nagrobnika, ki je bil uporabljen kot gradbeni material, čezenj pa je vsak dan zapeljalo na desetine vozil. Kamen so v sredo izkopali in ga prenesli v konservatorsko delavnico Mestnega muzeja Ljubljana.

O najdbi je Mestni muzej Ljubljana obvestil eden od meščanov. Kot poroča multimedijski portal (MMC) RTV Slovenija, v muzeju domnevajo, da gre za nagrobnik na emonskem pokopališču, ki so ga pozneje, ko so gradili hišo, uporabili kot gradbeni kamen, saj je na njem še vedno malta. Hišo so pozneje porušili, na njenem mestu pa je od tedaj parkirišče.

Malto bodo sedaj odstranili, da bo bolje viden napis oz. del njega. Ohranjen je namreč samo del nagrobnika in torej samo del napisa. Strokovnjaki za epigrafiko, vedo o antičnih napisih, bodo proučili, kaj natančno piše. Zaenkrat je mogoče razbrati le besedo caryssimi, kar pomeni najdražji, najdražjemu.

Kamen oz. del nagrobnika bo shranjen v depo mestnega muzeja, razmišljajo pa tudi o možnosti začasne razstave, še poroča MMC.