Svet 14.8.2015 0:30

Filmsko festivalsko druženje v Sarajevu se začenja

Sarajevo, 14. avgusta - V Sarajevu se bo danes s projekcijo filma Que Horas Ela Volta? v režiji Anne Muylaert začel 21. sarajevski filmski festival. V sklopu festivala bodo prikazali 259 filmov iz 57 držav. Med njimi sta slovenski koprodukciji v tekmovalnem programu celovečernih filmov, film Metoda Pevca Dom pa se bo potegoval za srce Sarajeva med dokumentarci.

Ljubljana. Kino, kino dvorana, film. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino, kino dvorana, film.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na festivalu bo tako kot minula leta velik poudarek na filmski produkciji širše regije. O najboljšemu celovečernemu filmu v tekmovalnem programu bo odločala žirija, ki ji bo predsedoval romunski režiser Calin Peter Netzer. V boju za srce Sarajeva za celovečerne filme bosta slovenski koprodukciji - film Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naš vsakdan režiserke Ines Tanović.

Občinstvo bo med drugim na festivalu lahko videlo uspešnice, kot so Nerazumni človek Woodyja Allena, Ricki Jonathana Demma z Meryl Streep v glavni vlogi ter dokumentarca Amy in Citizenfour.

V sklopu festivala bosta svetovno premiero dočakala dva slovenska filma. V tekmovalnem programu dokumentarcev film Dom v režiji Metoda Pevca, v programu TeenArena pa mladinski film Borisa Petkovića Utrip ljubezni. V program festivala je uvrščena tudi slovenska koprodukcija Ti mene nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka.

Nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti bodo letos izročili oskarjevcu Beniciu Del Toru in režiserju Atomu Egoyanu. Posebni gost festivala bo režiser Brillante Mendosa, ki se mu bodo poklonili z retrospektivo. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 22. avgusta.

Družbo na rdeči preprogi jim bodo delali režiserji Michel Franco, Anna Muylaert, Dagur Kari, Danis Tanović in Ognjen Sviličić, igralci Jesuthasan Antonythasan in Kalieaswari Srinivasan, Danny Huston in drugi.