Svet 15.8.2015 5:00

V Bollywoodu prvi muzikal z Broadwaya

Mumbai, 15. avgusta - V deželo Bollywooda prihaja prvi pravi muzikal z Broadwaya. Konec leta bodo v Indiji uprizorili Lepotico in zver, načrtovanih je šest predstav v Delhiju in Mumbaiju, je sporočila družba Disney India. Libreto in glasba bosta enaka ameriškemu izvirniku, plesalci in pevci pa bodo iz Indije. Za 18 vlog se je potegovalo več kot 8000 ljudi.

Bollywoodski filmi, pesmi iz njih ter živi nastopi z njihovimi plesnimi točkami so v Indiji izjemno priljubljeni. Kljub temu je prostora za tovrstno zabavo še na pretek, je prepričan vodja družbe Disney India Siddharth Roy Kapur.

"Veliko indijskih družin razpolaga z zadostnimi prihodki in je pripravljenih odšteti denar za en večer z otroki," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Z izjemo restavracij in kinematografov je bilo doslej po njegovem mnenju za to le malo možnosti. Cene vstopnic za Lepotico in zver še niso znane.

Muzikal Lepotica in zver je nastal po istoimenskem Disneyjevem risanem filmu iz leta 1991. Glasbo je napisal Alan Menken, libreto Howard Ashman in Tim Rice. Na Broadwayu so ga premierno uprizorili leta 1994.

Pripoveduje o lepotici Belle, ki živi v gradu s princem, ki je bil z urokom spremenjen v zver. Da bi lahko postal spet človek, si mora prislužiti njeno ljubezen.

Zgodbo je v 18. stoletju v Franciji zapisala Marie Leprince de Beaumont. Od takrat je pravljica doživela več umetniških predelav, Disneyjev risani film pa je bil nagrajen tudi z dvema oskarjema.

Zvezdniki z Broadwaya so muzikal decembra lani uprizarjali v Trstu.