Slovenija 17.8.2015 7:32

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino 21. mednarodna likovna kolonija

Ajdovščina, 17. avgusta - Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se bo danes začela mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas, ki bo pod geslom Veselite se življenja potekala do 21. avgusta. Izkupiček od prodanih del bo šel v Sklad Bogdana Žorža za pomoč otrokom. Osrednja prireditev bo dan odprtih vrat 20. avgusta, ko bodo predstavili nastala umetniška dela.

Umetnike in obiskovalce bosta na prireditvi nagovorila koprski škof Jurij Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin, za kulturni program pa bodo poskrbeli mladi z Gore in Komorni zbor Grgar - Nova Gorica pod vodstvom Andreja Filipiča, so sporočili organizatorji.

Med slovenskimi udeleženci kolonije so Lojze Čemažar, Barbara Demšar, Črtomir Frelih, Lara Likar, Adel Seyoun, Karmen Smodiš, Lucija Stramec in Veljko Toman. Iz tujine prihajajo Italijanka Marija Efremova, Avstrijka Brigitte Kollegge in Makedonka Tanja Tanevska.

Letošnja častna gostja bo Jelka Reichman, udeležencem kolonije pa se bodo pridružili tudi strokovni sodelavci, udeleženci lanske kolonije in likovni ustvarjalci, ki želijo podariti svoje delo. Razstavljena dela bodo v ateljeju na Sinjem vrhu na ogled do konca septembra.

Projekt Umetniki za karitas je tridelen. Obsega mednarodno likovno kolonijo, potujočo razstavo in prodajo likovnih del v dobrodelne namene. V 20 kolonijah je nastalo več kot 200 likovnih del, od katerih so jih več kot dve tretjini že prodali.

Letošnjo, 21. izdajo so posvetili spominu na pokojnega sodelavca Karitas, psihologa in psihoterapevta Bogdana Žorža. V ta namen so iz njegove duhovne oporoke vzeli tudi geslo kolonije - Veselite se življenja.