Slovenija 17.8.2015 8:41

V Novem mestu začetek 16. Jazzintyja

Novo mesto, 17. avgusta - V Novem mestu se danes začenja 16. mednarodna delavnica s festivalom Jazzinty. Glasbeni delavnici, ki jo novomeški Kulturni center Janeza Trdine pripravlja v sodelovanju s konservatorijem Prins Claus iz nizozemskega Groningena in bo potekala do sobote, letos prisostvuje nekaj manj kot 70 udeležencev iz 12 držav.

Vodja projekta Jazzinty Jure Dolinar je za STA povedal, da se bodo slušatelji 16. Jazzintyja udeleževali skupinskih in individualnih vaj ter teoretičnih predavanj, hkrati pa bodo ustvarjali v najmanj petih tematskih combih oziroma zasedbah.

Hkrati bo potekal tudi glasbeni festival, ki bo ponudil predvsem improvizacijske koncerte in jam sessione. Zadnji po Dolinarjevih besedah prinašajo ustvarjalno raziskovanje glasbenih obzorij s pomočjo jazzovskega jezika.

Sicer pa je Jazzinty postal največji mednarodni jazzovski festival jugovzhodne Slovenije in osrednje neformalno jazzovsko izobraževalno središče srednje Evrope. Slušatelji delavnic letos poleg iz Slovenije prihajajo še iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Velike Britanije, Češke, Francije in celo Južne Koreje ter Nigerije.

Poučevalo jih bo več mednarodno priznanih mentorjev, glasbenikov in pedagogov. Petje bo poučeval Američan J. D. Walter, klavir Britanec Bill Laurance, kitaro Američan Freddie Bryant, trobento njegov rojak Adam Rapa, saksofon prav tako Američan Andy Middleton, kontrabas Nizozemec Joris Teepe, bobne Avstrijec Klemens Marktl in harmoniko italijanski glasbenik Simone Zanchini.

Delavnice so namenjene predvsem naprednejšim glasbenikom in potekajo na akademski ravni. Njihovo delo vključuje individualne ure z mentorji, teoretična predavanja, mojstrske tečaje, praktične vaje in nastope.

Spremlja jih festival, ki ga sestavljajo popoldanski sessioni, koncerti mladih domačih, tujih in mednarodnih zasedb, zaključni koncert natečaja za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo in večerni jam sessioni mentorjev ter učencev. Nastopi bodo potekali v klubu LokalPatriot in na novomeškem Glavnem trgu.

V okviru festivala Jazzinty se bo predstavil tudi zmagovalec letošnjega natečaja za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo Jazzon Live, prekmurski pianist Jan Čizmazija, ki bo nastopil s svojim triom.

Ob letošnji 650-letnici Novega mesta bodo festivalski program dopolnili s posebnim jubilejnim koncertom saksofonista Igorja Lumperta, ki bo predstavil projekt, nastal po temi filma Na svoji zemlji novomeškega skladatelja Marjana Kozine, je še povedal Dolinar.