Svet 18.8.2015 5:00

Milanska Scala si želi Mutijeve vrnitve

Milano, 18. avgusta - Intendant milanske Scale, Avstrijec Alexander Pereira, se zavzema, da bi se v to slavno operno gledališče vrnil Riccardo Muti. S 74-letnim dirigentom se je že srečal na pogovorih, je potrdil za italijansko tiskovno agencijo Ansa.

"Mislim, da bi moral ponovno dirigirati v Scali, in upam, da se bo to zgodilo," je dejal Pereira.

Zvezdniški maestro iz Italije je trenutno nastavljen pri Čikaškem simfoničnem orkestru in Mladinskem orkestru Luigi Cherubini.

Od leta 1986 do leta 2005 je bil glasbeni direktor milanske Scale. Pod njegovim vodstvom je gledališče uprizorilo pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo Da Ponte trilogijo in Wagnerjev Nibelunški prstan. Po skoraj 20 letih je s tega mesta odstopil sredi spora o tem, kdo bo nadalje vodil gledališče.

O tem, da bi se Muti, znan po poustvarjanju Verdijeve in Mozartove glasbe, vrnil v italijanski operni teater, so se tamkajšnji mediji razpisali že večkrat, med drugim tudi pod prejšnjim intendantom Scale Stephanom Lissnerjem.

Nekaj podobnega kot s Scalo je lani po šestih letih storil v Teatro dell'Opera v Rimu, kjer se je sredi finančnih težav in stavk odločil, da ne bo več njihov glavni dirigent.

V svoji bogati karieri je Muti dirigiral najpomembnejšim orkestrom na svetu in v največjih opernih središčih. Posebej povezan je z Dunajskimi filharmoniki in salzburškim poletnim festivalom.

V Ljubljani je leta 2003 odprl ljubljanski poletni festival, leto kasneje vodil koncert v spomin na Carlosa Kleiberja in lani Verdijev Rekviem, prav tako v okviru ljubljanskega poletnega festivala.