Slovenija 18.8.2015 9:57

Priprave na letošnji glasbeni festival Avsenik na vrhuncu

Begunje na Gorenjskem, 18. avgusta - Priprave na letošnji festival Avsenik, ki bo v znamenju 60-letnice skladbe Na Golici, so v polnem teku. Festival, ki ga zaznamuje tudi nedavna smrt Slavka Avsenika, bo štel največ gostov doslej, saj glasbeniki in obiskovalci prihajajo iz devetih evropskih držav. Festival se bo v Begunjah na Gorenjskem začel v petek in končal v nedeljo.

Begunje na Gorenjskem. Prireditev Avsenikov dan avgusta 2013. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Begunje na Gorenjskem.
Prireditev Avsenikov dan avgusta 2013.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Organizator Tradicija Avsenik drugič zapored ustvarja program sicer že tradicionalnega festivala v vzdušju jubilejev. Prejšnje leto je festival potekal v znamenju 60-letnice Avsenikove glasbe, letošnji pa bo častil 60 let obstoja najbolj pogosto predvajane Avsenikove instrumentalne skladbe Na Golici.

Kot so sporočili, bo vodilni ansambel vseh treh festivalskih dni Ansambel Saša Avsenika. Idejni vodja in glavni organizator festivala Gregor Avsenik pa bo program opremil tudi z multimedijskimi projekcijami fotografij in filmov, v katerih je nastopil legendarni Slavko Avsenik.

Prvič se bosta občinstvu predstavila še dva člana sicer glasbeno zelo prepoznavne Avsenikove družine, to sta hči Gregorja Avsenika Monika Avsenik, ki se bo predstavila kot pevka, in sin Slavka Avsenika ml., ki se bo predstavil kot pianist.

Letošnji glasbeni program je najbolj mednarodno obarvan doslej. Med najtežje pričakovanimi gosti so Edith Prock, ki je že več kot 30 let bavarska glasbena ambasadorka, zasedba Schwarzwald Krainer in humorist Hubi, ki je nastopal že z zasedbo Ansambla bratov Avsenik.

Kot najbolj uveljavljeni slovenski interpreti bodo nastopili Avsenikov tercet z Alfijem Nipičem na čelu, Perpetuum Jazzile, Oto Pestner, Igor in Zlati zvoki, ansambel Zupan, Veseli Begunjčani, Lucienne Lončina, Denis Novato, Toti Big Band in številni drugi. Obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili železnemu repertoarju Avsenikovih uspešnic.

Festivalski program bo v prireditvenem šotoru v Begunjah na Gorenjskem potekal tri večere, na odru pa se bo v tem času zvrstilo več kot 300 glasbenikov. Na festivalu pričakujejo več kot 6000 domačih in tujih obiskovalcev.

Na festivalu bo sodelovalo tudi turistično društvo skupaj z Občino Radovljica. Med drugim bodo obiskovalce iz Begunj kot prestolnice narodnozabavne glasbe s kočijami popeljali v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba.