Svet 18.8.2015 6:00

Digitalni arhiv akon omogoča popotovanje v času

Dunaj, 18. avgusta - Avstrijska nacionalna knjižnica v svojem digitalnem arhivu akon (Ansichtskarten Online - Razglednice na spletu) ponuja 75.000 starih razglednic. Uporabnik lahko po pisanju nemške tiskovne agencije dpa denimo svoje prijatelje preseneti z razglednico s pogledom na Acapulco iz leta 1936 ali razglednico s pogledom na reko Seno v Parizu iz leta 1908.

Spletni arhiv je nastajal dve leti, v tem času so digitalizirali izbrane stare razglednice iz obsežne knjižnične zbirke, ki šteje kar 800.000 topografskih razglednic. Uporabnik digitalnega arhiva jih išče s klikom na zemljevid sveta.

Nov digitalni arhiv tako po pisanju dpa ponuja popotovanje v času. Posamične razglednice si je mogoče naložiti s klikom na gumb, ki uporabnika poveže z izbranimi družbenimi in slikovnimi platformami.

Kdor pa želi poustvariti resnično nostalgično izkušnjo, ima možnost, da pošlje različico razglednice na papirju, slednja je plačljiva.

V prihodnjih mesecih v knjižnici načrtujejo tudi mobilno aplikacijo, ki bo turistom predlagala historične razglednice glede na to, kje se nahajajo.

Številne razglednice, ki so vključene v akon, so nastale v prvih treh desetletjih minulega stoletja, ko je ta tip razglednic po besedah vodje oddelka zemljevidov v Avstrijski nacionalni knjižnici Jana Mokreja doživljal razcvet. Kot je dejal, so jih tedaj ljudje z navdušenjem zbirali.

V času, ko še ni bilo družabnih omrežij, so razglednice ljudem omogočale, da so preko njih svojim prijateljem posredovali podobe krajev, ki so jih obiskali, pa tudi podobe aktualnih dogodkov in arhitekturnih dosežkov z različnih koncev sveta.

V akon je tako denimo vključena tudi razglednica, ki prikazuje ruševine beneškega kampanila na Markovem trgu leta 1902, ali razglednica, ki prikazuje Parižane, ki se v poplavi leta 1910 po mestu prevažajo s čolni.