Slovenija 18.8.2015 9:51

Asociacija: Če napovedi držijo, je pogrom slovenske kulture pred vrati

Ljubljana, 18. avgusta - Društvo Asociacija se je odzvalo na razrez proračunskih izdatkov za pripravo predlogov proračunov za prihodnje dve leti, ki ga je julija pripravila vlada. Glede na predlagani rez sredstev je pred vrati pogrom slovenske kulture, so zapisali v izjavi in posledice predvidenega znižanja preslikali na področje nevladnega sektorja.

Mreža nevladnih organizacij (NVO) in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti je predvideno znižanje sredstev - za 17 milijonov evrov v prihodnjem letu in za 19 milijonov v letu 2017 - označila za reze, ki jih že sedaj močno podhranjeni kulturni resor ne bo mogel preživeti.

Po mnenju Asociacije sta resen premislek o prioritetah razvoja in drugačen razrez nujna, v nasprotnem primeru samozaposleni, NVO in javni zavodi na področju kulture tega reza ne bodo prestali. Enako ocenjujejo tudi za kulturno infrastrukturo.

"V zgolj enem letu lahko realno pričakujemo upad aktivnosti, zapiranje prostorov in odpuščanje ter posledično drastičen upad kakovosti življenja vseh nas, ki smo del tega kulturnega prostora," so zapisali.

"Kulturni sistem je pri nas izjemno tesno povezan, tako da rezi na enem področju pustijo posledice na vseh drugih. Če denimo vlada reže pri proračunih javnih zavodov, je zelo verjetno, da se bo to poznalo predvsem pri samozaposlenih, ki bodo med prvimi, ki bodo ostali brez dela," so prepričani v Asociaciji.

Če bi se 20-milijonski rez zgodil samo na polju NVO, bi to pomenilo zaprtje od 100 do 200 NVO - povprečen proračun slovenske profesionalne NVO v kulturi znaša med 100.000 in 200.000 evrov.

To bi veljalo ob predpostavki, da jih ministrstvo financira v celoti. Ker pa jih redko financira v več kot 50 odstotkih njihovih sredstev, bi to dejansko lahko pomenilo zaprtje med 200 in 400 profesionalnih NVO v kulturi, saj brez deleža ministrstva na trgu ne bi preživele, trdijo v Asociaciji.

"Tudi če za primerjavo vzamemo podatek, da ministrstvo za NVO nameni skupaj okoli 16 milijonov evrov (od tega 4,5 za programe), nas omenjeni 20 milijonski rez, če ga spet preslikamo le v polje NVO, pripelje do enakega rezultata, to je zatona NVO v kulturi." V kolikor bi se rez delil proporcionalno med različnimi deležniki ministrstva, pa bi najverjetneje pri NVO zmanjkalo denarja za programe, brez katerih pa je njihov obstoj praktično ničen, so še ocenili.

Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar so v sporočilu pozvali, da naredi vse, da se predlagani razrez ne bo uresničil, ministra za finance Dušan Mramor in predsednika vlade Mira Cerarja pa, da prisluhneta vsaj kulturnikom, ki o prihajajočih strahovih govorijo iz prve roke. "Verjamemo, da se ne želita podpisati na nagrobni kamen slovenske kulture," so zapisali.

Ministrstvo za kulturo je leta 2009 razpolagalo z nekaj več kot 204 milijoni evrov. Letošnji proračun znaša nekaj več kot 157 milijonov, kar predstavlja nekaj več kot 1,5-odstotni delež celotnega proračuna. Prihodnje leto bo glede na predlagani razrez razpolagalo z nekaj več kot 140 milijoni evrov, v letu 2017 pa z nekaj manj kot 138 milijoni evrov.