Slovenija 18.8.2015 13:06

Z nastopom Tullare Connors drevi začetek Etno Hist(e)rie

Izola, 18. avgusta - Z nastopom avstralske kantavtorice Tullare Connors se bo drevi na Manziolijevem trgu v Izoli začel letošnji glasbeni festival Etno Hist(e)ria. Tridnevno dogajanje bosta popestrila še izraelska zasedba Hayelala in mednarodni 60-članski orkester, ki bo na četrtkovem koncertu poskrbel za veliki finale. Vstop na koncerte je prost.

Festival je vzniknil na podlagi desetletnega druženja glasbenikov Etno Histria, iz katerega vsako leto zraste nov, izviren orkester okoli 60 glasbenikov z vsega sveta. Koncept intenzivnega druženja in hkratnega neformalnega izobraževanja so prenesli tudi na druge umetnosti. Nastale so vzporedne delavnice, katerih cilj je, poleg pridobivanja izkušenj, ustvarjanje interaktivnega gledališko-vizualnega okolja, ki je neodvisno, spontano in ekološko, piše na strani izolskega centra za kulturo, šport in prireditve, ki soorganizira festival.

Kantavtorici Tullari Connors se bo drevi pridružil Daniel Wall iz ZDA z bendžom, sodelovali pa bodo tudi glasbeniki Etno Hist(e)rie.

V sredo se obeta nastop sedemčlanske izraelske zasedbe Hayelala, ki predstavlja izvirno sodobno ljudsko glasbo. Člani so pripadniki različnih etničnih skupin. V njihovi glasbi je slišati zvoke Bližnjega vzhoda, srednje Azije, vzhodne Evrope, ameriškega bluesa in soula ter rock glasbe.

V četrtek pa se bo predstavil 60-članski orkester, sestavljen iz talentiranih glasbenikov, ki so se letos že enajstič zbrali v Gračišču. Po tednu vaj bodo predstavili edinstven repertoar iz ljudske zakladnice v eksplozivni moderni interpretaciji. Ob fuziji 20 držav iz Evrope, Čila, Avstralije in Amerike bodo ob vodstvu dirigentov Matije Solceta, Sofie Hogstadius, Stefana Hedborga in Kate Young podirali kulturne in umetniške stereotipe, napovedujejo organizatorji.