Svet 19.8.2015 10:39

Laibach danes pred severnokorejskim občinstvom

Pjongjang, 19. avgusta - Skupina Laibach bo danes v Pjongjangu nastopila na prvem od dveh koncertov severnokorejske turneje, ki so jo naslovili po muzikalu The Sound of Music. Kako natančno bo potekal koncert in kakšen bo program, ostaja skrivnost vse do zadnjega, s spremembami se sproti seznanjajo tudi člani zasedbe. Drugi koncert je napovedan za 20. avgust.

Ljubljana. Skupina Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pred potjo v Severno Korejo je zasedba Laibach za več medijev ponovila, da se zavzemajo za združitev Severne in Južne Koreje ter da namen njihovega gostovanja ni provokacija.

Trboveljska skupina bo nastopila v sklopu praznovanj 70-letnice osvoboditve izpod japonske okupacije in bo hkrati prvi zahodni rock band, ki bo igral v Severni Koreji. Tamkajšnji oddelek za cenzuro je skupini, kot je poročal portal 24ur.com, že prepovedal izvajanje treh pesmi: Eat Liver, Koran in Final countdown.

Ob gostovanju Laibachov je izšla tudi pesem z videom We will go to Mount Paektu. Gre za eno najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong. Morda se bodo na odru Laibachom pridružile tudi članice zasedbe.

Organizator turneje, norveški režiser in kulturni aktivist Morten Traavik je ob prihodu v Pjongjang, kot ga je posnela ameriška tiskovna agencija AP, prenesli pa slovenski portali, povedal, da bosta koncerta razsvetljenje za obe strani, za njih in Severnokorejce. O gostovanju naj bi posneli tudi film.