Slovenija 20.8.2015 7:00

Iztok Geister danes praznuje 70 let

Ljubljana, 20. avgusta - Pesnik, esejist, publicist, ekolog in ornitolog Iztok Geister danes praznuje 70 let. V 60. letih minulega stoletja je bil med ustanovitelji avantgardne umetniške skupine OHO. Sprva je pisal reistično poezijo, pozneje takšno, posvečeno naravi, in tudi ljubezensko.

Geister se je rodil leta 1945 v Laškem. V dijaških letih je v Kranju skupaj z Markom Pogačnikom in Marjanom Cigličem pripravil šolsko glasilo Plamenica. Objavljene pesmi in risbe so sprožile močne odzive takratnih lokalnih oblasti v Kranju, iz sodelovanja treh prijateljev pa se je leta 1966 razvila skupina OHO. Po omenjenem glasilu si je Geister nadel umetniško ime I.G. Plamen, pod katerim je pisal eksperimentalno in konkretno poezijo.

Študiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani, od leta 1988 je imel status samostojnega kulturnega delavca.

Geister je avtor več kot 50 knjig poezije, o ornitologiji in čudesih narave. V obsežni esejistiki je uveljavil pojem zagovorništva narave v nasprotju s pojmom varstva narave. Piše tudi radijske igre in kratko prozo. Je eden od ustanoviteljev Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Leta 2001 je prejel nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko leta za Levitve. V utemeljitvi je žirija med drugim zapisala, da se v tem delu Geister spet izkazuje kot tenkočuten opazovalec in mojstrski ubesedovalec naravnih procesov.

Leta 2004 je prejel nagrado Prešernovega sklada za roman Pospala poželenja. Kot je pisalo v utemeljitvi, knjigo odlikujeta izjemna jezikovna čistost in nenavadno slovarsko bogastvo, ki vrača pozabljene slovenske besede v estetiko moderne literature.