Svet 20.8.2015 5:00

V New Yorku na dražbo tudi pogodba Beatlov za prvo ploščo

New York, 20. avgusta - Avkcijska hiša Heritage Auctions bo 19. septembra v New Yorku pripravila dražbo memorabilj legendarne skupine The Beatles iz zbirke Uweja Blaschkeja. Med drugim bodo ponudili pogodbo, ki jo je skupina podpisala za snemanje svoje prve plošče. Zanjo se nadejajo iztržiti 150.000 dolarjev.

ZDA, Washington. Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Voščene lutke legendarne britanske pop in rok glasbene skupine The Beatles.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Blaschkejeva zbirka zgodovino skupine pripoveduje prek originalnih fotografij, dokumentov, rokopisov in drugih memorabilij, piše na spletni strani strani avkcijske hiše. Blaschke, velik poznavalec Beatlov, je zbral eno najzanimivejših zbirk predmetov, povezanih z legendarno četverico. Velik del zbirke je bil na ogled v muzeju Beatlemania v Hamburgu, ki so ga leta 2012 zaprli.

Zbirka, ki obsega okoli 300 eksponatov, pokriva celotno kariero Beatlov, še posebej pa je zanimiva zaradi predmetov iz obdobja med letoma 1960 in 1962, ki ju je skupina preživela v Hamburgu. Tam je nastopala v klubih, kot sta Top Ten in Kaiserkeller, in izoblikovala svoj glasbeni slog.

Pogodba, ki jo je skupina podpisala za snemanje svoje prve plošče, je po besedah Deana Harmeyerja iz avkcijske hiše eden najpomembnejših dokumentov, povezanih z zgodovino Beatlov, ki se bo kdajkoli pojavil na dražbi. "Brez omenjene pogodbe, ki je neposredno pripeljala do njihovega sodelovanja z Brianom Epsteinom, Beatli morda nikoli ne bi posneli toliko studijskih plošč," je dejal.

Po besedah poznavalca britanske skupine Ulfa Krügerja, ki je z Blaschkejem sodeloval pri urejanju hamburškega muzeja Beatlemania, zbirka nudi vpogled v tisti del zgodovine delovanja skupine, ki je mednarodni javnosti nekoliko manj poznan. "Lennon je sam dejal, da se je rodil v Liverpoolu, odrasel pa je v Hamburgu in Blaschkejeva zbirka dokumentira prav ta prehod. Na svetu ni primerljive," je dodal.

Muzej Beatlemania je v Hamburgu vrata odprl leta 2009. V njem je bilo razstavljenih okrog 1000 memorabilij, povezanih z zasedbo The Beatles. Muzej so zaprli, ker z denarjem od prodanih vstopnic niso zmogli pokriti stroškov delovanja. Muzej bi potreboval finančno podporo mesta, ki pa za to ni imelo posluha.