Slovenija 20.8.2015 8:00

Birdman za uvod v letni kino ob Blejskem jezeru

Bled, 20. avgusta - S projekcijo filma Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti se drevi ob 21. uri na Bledu začenja tradicionalni Film ob jezeru. Kinodvor tako nadaljuje s sezono poletnih kinov na prostem, blejskega pa pripravlja skupaj s kulturno-umetniškim društvom E-nota.

Bled. Bled, Blejsko jezero, narava, turizem. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejsko jezero, narava, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ob Blejskem jezeru se bodo v treh večerih zvrstili trije filmi iz lanske mednarodne produkcije. Tokrat se prizorišče seli iz Zdraviliškega parka na promenado pred Festivalno dvorano, v kateri bo potekala projekcija v primeru dežja.

Letni kino bo odprl veliki zmagovalec letošnje podelitve oskarjev, črna komedija Alejandra Gonzaleza Inarrituja Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti, ki govori o hollywoodskem igralcu, ki je pred leti zaslovel z vlogo superjunaka. Petkov večer s filmom G. Turner pa bo v znamenju mojstra britanskega filmskega realizma Mika Leigha in zgodbi o slikarju J. M. W. Turnerju.

Film ob jezeru bo v soboto sklenil argentinski film z naslovom mitološke deleže Jauja: Raj na zemlji. Film pripoveduje zgodbo o očetovem obupanem iskanju hčerke in je posvečen Niki Bohinc in Alexisu Tiosecu. Kot je pojasnil režiser in soscenarist filma Lisandro Alonso, ga je umor njegove tesne prijateljice zelo pretresel in začela je nastajati zgodba filma.

Novinarki, filmski kritičarki in nekdanji urednici revije Ekran Niki Bohinc je posvečen tudi blejski letni kino. Bohinčeva je namreč že leta 2006 sodelovala pri pobudi, da se na domačem Bledu, ki je vrsto let pogrešal kino, razpne filmsko platno pod zvezdami. Bila je tudi predsednica slovenske sekcije filmskih kritikov, nazadnje pa je bila pristojna za evropsko vsebino spletne strani SEA Images, ki skrbi za sodelovanje med Evropo in Azijo.

S svojim partnerjem Alexisom Tioseco, ki je bil prav tako filmski kritik in publicist, je živela v filipinskem Quezon Cityju. Septembra 2009 so ju doma pričakali roparji in ju ustrelili. S Filmom ob jezeru želijo njeni prijatelji in sodelavci ohranjati njeno predanost, strast in duha v živem spominu.