Slovenija 21.8.2015 5:30

Piran gosti festival gledališča kamišibaj

Piran, 21. avgusta - Židovski trg v Piranu bo od danes do nedelje gostil tretji festival gledališča kamišibaj, japonske oblike pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru. Poleg tekmovalnih predstav, ki so izbor najboljšega na področju kamišibaja na Slovenskem, bodo nastopili gostje iz tujine in otroci, v dogajanje bodo vključeni tudi domačini.

Piran. Mesto Piran. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Piran.
Mesto Piran.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Organizatorji iz Gledališča Zapik obljubljajo zanimiv program, pri čemer bodo najpomembnejši del tekmovalne predstave. Strokovna žirija z mednarodno udeležbo bo podelila glavno nagrado, z imenom zlati kamišibaj, ter še dve priznanji za posebne dosežke.

Letos se bosta slovenskim izvajalcem pridružila predstavnika Komorskih otokov in Srbije, novost festivala pa so nastopi najmlajših z različnih koncev Slovenije, ki bodo uvedli vse tri večere zgodb ob slikah. Že sinoči pa se je kot uvod v festival predstavil Kamišibaj na kolesih. Ustvarjalci se bodo v svojimi kolesi in vozički tudi drevi potikali po piranskih ulicah in trgih ter mimoidoče nagovorili z novo zgodbo, šalo ali uganko.

V festival, ki ga organizira Društvo Zapik v sodelovanju z ZKD Parol Pahor Piran, finančno pa sta ga podprli Občina Piran in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, se letos vključujejo tudi gostitelji iz Pirana. Občinstvu bodo predstavili zgodbi iz piranske zgodovine, legendo o svetem Juriju in zabavno zgodbo o figovem topu, svoje kamišibaje pa bodo uprizorili tudi učenci osnovne šole iz Lucije.

V primeru slabega vremena bodo predstave v hotelu Tartini.

V času največjega razcveta kamišibaja v 30. letih prejšnjega stoletja je samo v Tokiu delovalo tudi po 3000 kamišibajkarjev. Zaton je povzročil pojav televizije, a danes ta umetniška oblika spet pridobiva na veljavi in se je razširila po vsem svetu.