Svet 20.8.2015 10:11

Festival Noorderzon bo odprla koprodukcija EnKnapGroup Fobija

Ljubljana, 20. avgusta - V nizozemskem Groeningenu se bo danes s svetovno premiero plesne predstave Fobija, katere koproducent je slovenski Zavod EN-KNAP, začela 25. izdaja enega odmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti Noorderzon. Fobija je drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo.

Hrvaška, Zagreb. Plesna predstava. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Plesna predstava.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup je predstavo zasnovala v sodelovanju z nizozemsko plesno skupino Club Guy & Roni ter nizozemsko tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag.

Fobija je meja strahu in brezmejni strah. Izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, prejemnika številnih mednarodnih nagrad in ustanovitelja Club Guy & Roni, v slovensko-nizozemski koprodukciji raziskujeta mehanizme strahu.

Predstava temelji na besedilu Alberta Camusa Niti žrtve niti krvniki, objavljenem jeseni 1946 v odporniškem časniku Combat, ki ga je francoski pisatelj pomagal urejati med nacistično okupacijo. Prizadevanja za preseganje ideološkega fanatizma v predstavi igrajo osrednjo vlogo.

Po besedah koreografov motiv za koprodukcijo leži v močni umetniški povezavi med plesnima skupinama. Na Weizmana in Haverjevo je močno vplivalo delo koreografa in ustanovitelja Zavoda EN-KNAP Iztoka Kovača. Club Guy & Roni in EN-KNAP druži podoben, "nezloščen" in samosvoj pristop k ustvarjanju plesa in gledališča. S tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag pa so Club Guy & Roni že večkrat sodelovali ter ustvarili kompleksne in večplastne glasbeno-plesne produkcije.

Glasbo za predstavo podpisujeta Hugo Morales in Pepe Garcia. Glasba vključuje čustveno sugestivne skladbe o življenju in smrti, glasbeniki Slagwerk Den Haag pa jo igrajo na živalske lobanje. Besedilo in dramaturgijo podpisujeta Martijn de Rijk in Bas Heijne.

V predstavi nastopajo člani EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamas Tuza in Nik Rajšek ter člani Club Guy & Roni Camilo Chapela, Angela Herenda de Kroo, Dunja Jocic, Veerle van Overloop in Adam Peterson.

Premiero in dve ponovitvi predstave Fobija, ki bosta 21. in 22. avgusta, si bo skupaj ogledalo več kot 1300 obiskovalcev. Vse tri predstave so že več kot teden dni razprodane, so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Nato bo Fobija 7. septembra na ogled v Križankah v okviru 63. Ljubljana Festivala. Septembrska uprizoritev na Ljubljana festivalu bo po majski slovenski premieri v Španskih borcih edina priložnost za ogled predstave na slovenskih tleh v letošnjem letu. Nato se bo 15-članska zasedba nastopajočih s predstavo odpravila na trimesečno turnejo, v sklopu katere bodo našteli 25 gostovanj po Nizozemski in Nemčiji.

Festival Noorderzon, ki se bo sklenil 30. avgusta, bo ponudil več kot 80 predstav mednarodnih skupin z vsega sveta. Predstavili se bodo tako vodilni avtorji kot prodorna nova imena. Festival letno privabi več kot 135.000 obiskovalcev.