Svet 21.8.2015 5:00

V pariškem muzeju d'Orsay prihodnje leto razstava o vplivu Henrija Rousseauja

Pariz, 21. avgusta - V pariškem muzeju d'Orsay bo prihodnje leto na ogled razstava, ki bo pripovedovala o vplivu francoskega slikarja Henrija Rousseauja. Pod naslovom Le douanier - arhaična iskrenost bodo ob Rousseaujevih delih na ogled dela umetnikov, ki so ga ustoličili kot očeta moderne umetnosti, in tistih, ki so vplivali na njegovo ustvarjanje.

Rdeča nit razstave bodo arhaizmi, ki so značilni za Rousseaujeva dela in jih je zaslediti v izbranih delih drugih umetnikov. Ob Rousseaujevih delih bodo predstavljena dela umetnikov, kot so bili Georges Seurat, Robert Delaunay, Vasilj Kandinski in Pablo Picasso.

Razstava je bila v prvi polovici letošnjega leta že na ogled v Doževi palači v Benetkah. V Parizu si jo bo mogoče ogledati od 22. marca do 17. julija prihodnje leto.

Henri Rousseau (1844-1910), poznan pod vzdevkom Le douanier, se je rodil v Lavalu kot sin kleparja. Z 18 leti je odšel k vojakom in bil v stiku z udeleženci francoske vojaške intervencije v Mehiki. Od leta 1869 je bil uslužbenec pariške davčne uprave, ni pa bil carinik, kot ga večkrat označujejo. Pozneje je bil lastnik majhne papirnice.

Bil je slikar samouk, vendar izjemna umetniška osebnost na prehodu v 20. stoletje. Bil je tudi prvi slikar naivec, katerega dela so se znašla med najboljšimi deli v muzeju Louvre ter dosegla visoke cene na trgu umetnin.

Slikal je fantastično-eksotične pokrajine z divjimi živalmi, alegorije in vedute v preprosti, otroški risbi podobnim kompozicijah, s čistimi barvami in poudarjeno akribijo. Njegove poetične slike, polne sanjsko-mističnega vzdušja, so poskus stika s prvinskim občutjem. Vplivale so na poznejše umetniške smeri, med drugim na nadrealizem.