Na hitro prelistano 22.8.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. avgusta - Pri založbi Sanje je izšlo delo Večerja Hermana Kocha, pri založbi Beletrina knjiga Faces - zgodovina obraza Hansa Beltinga. Mladinska knjiga je izdaja prvi del trilogije Predaj se ljubezni, ki jo podpisuje J.C.Reed, pri Tiskarni digitalnega tiska Murska Sobota so pod naslovom Na dvorišču izšle pesmi za otroke Ferija Lainščka.

Ljubljana. Knjiga nizozemskega pisatelja Hermana Kocha z naslovom Večerja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga nizozemskega pisatelja Hermana Kocha z naslovom Večerja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga 16 pesmi za otroke avtorja Ferija Lainščka z naslovom Na dvorišču. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga 16 pesmi za otroke avtorja Ferija Lainščka z naslovom Na dvorišču.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga nemškega umetnostnega zgodovinarja Hansa Beltinga z naslovom Faces - zgodovina obraza. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga nemškega umetnostnega zgodovinarja Hansa Beltinga z naslovom Faces - zgodovina obraza.
Foto: STA

Ljubljana. Prvi del trilogije pisateljice Jessice C. Reed z naslovom Predaj se ljubezni. Foto: STA

Ljubljana.
Prvi del trilogije pisateljice Jessice C. Reed z naslovom Predaj se ljubezni.
Foto: STA

HERMAN KOCH - TRAGIKOMEDIJA O RAZTEGLJIVOST MORALE

Zgodba knjige Večerja se dogaja na enem samem prizorišču - v prefinjeni restavraciji v Amsterdamu, kjer se srečata nizozemska para. Njuna najstniška sinova je kamera posnela pri nasilnem kriminalnem dejanju, ki je šokiralo vso državo, a zaenkrat ju ni prepoznal še nihče, razen njunih staršev. Med večerjo se morajo odrasli odločiti, kako bodo ukrepali. Po besedah recenzenta knjige Damjana Zorca je osrednja tema knjige starševstvo, osrednje vprašanje pa, kako daleč bi starši šli, da bi zavarovali svoje otroke pred njihovimi lastnimi dejanji. Knjiga sodobno starševstvo predstavi na zelo drastičen način. Prevod je delo Stane Anželj.

Nizozemski avtor Herman Koch je pisatelj in igralec. Piše kratke zgodbe, romane in kolumne. Roman Večerja je bil preveden v 21 jezikov, zanj je dobil tudi nagrado bralcev za nizozemsko knjigo leta 2009. Po knjižni predlogi so na Nizozemskem postavili predstavo in posneli film.

FACES - ZGODOVINA OBRAZA O ČLOVEKOVI FASCINACIJI Z OBRAZI

Nemški umetnostni zgodovinar Hans Belting v knjigi Faces - zgodovina obraza piše o človekovi fascinaciji z obrazom, ki sega mnogo dlje od našega zgodovinskega spomina. Razmišlja o raznovrstnih poskusih, da bi se polastili človeškega obraza, najsi v gledaliških maskah, v mimiki gledališkega igralca, v portretni fotografiji, na plakatih, na filmu ali v delih sodobnih vizualnih umetnikov. Bogato ilustrirana knjiga je polna iskrivih uvidov, je eruditsko popotovanje po zgodovini in obenem fascinantna raziskava upodobitev življenja, ki se vztrajno izmika, so zapisali pri založbi. Knjiga je izšla v zbirki Koda, prevedel jo je Alfred Leskovec.

Beltingovo delovno področje je izjemno široko, sega od srednjeveške in renesančne umetnosti do teorije podobe v sodobnih umetniških praksah. Vrsto let je poučeval na univerzah v Heidelbergu, Münchnu in Karlsruheju ter gostoval na številnih univerzah v ZDA in po Evropi. Njegov opus obsega več kot 30 izvirnih monografskih publikacij. V slovenščini sta doslej izšli Slika in njeno občinstvo v srednjem veku ter Antropologija podobe.

PREDAJ SE LJUBEZNI - PRVI DEL TRILOGIJE JESSICE C. REED

Newyorška agentka za prodajo nepremičnin Brooke Stewart se izogiba resnim zvezam. Ko jo pošljejo na službeno pot, da bi se dogovorila za prodajo posestva, odkrije, da je njen novi šef moški, ki ga je nedavno po vroči noči pustila golega v postelji. Čedni in prevzetni Jett Mayfield privlači težave in ženske kot magnet. Tiso noč, ko spozna Brooke, pa dobi več, kot je pričakoval. Ker ni vajen sprejeti odgovora "ne", sklene osvojiti prav žensko, ki je ne more imeti, pri čemer le-to izpostavi veliki nevarnosti, vsebino knjige povzemajo pri založbi. Knjiga je izšla v zbirki Žepnice. V slovenščino jo je prevedla Minka Ožek.

NA DVORIŠČU - UGLASBENE PESMI ZA OTROKE FERIJA LAINŠČKA

Knjiga Na dvorišču prinaša 16 pesmi za otroke Ferija Lainščka, ki jih je uglasbil Milan Ostojič, ilustracije pa je k njim prispevala Mira Ostojič. Uvede jih pesmica Kje je muca, sledijo pesmice, v kateri nastopajo različne živali - pav, pes, raca, puran, konj, petelin, zajec, pujs, kokoš, krava, goska, ovca in koza. Cikel zaključi pesem z naslovom Golob pismonoša, ki napove prihod pomladi.