Slovenija 21.8.2015 0:30

Začenja se Festival Avsenik, posvečen Slavku in skladbi Na Golici

Begunje na Gorenjskem, 21. avgusta - Z nastopi številnih domačih in tujih glasbenikov se bo drevi ob 20. uri v Begunjah na Gorenjskem začel tradicionalni Festival Avsenik, ki se letos osredotoča na 60-letnico skladbe Na Golici. Tokratni festival je posebej posvečen tudi utemeljitelju narodnozabavne glasbe Slavku Avseniku, ki se je v 86. letu starosti poslovil prejšnji mesec.

Begunje na Gorenjskem. Prireditev Avsenikov dan avgusta 2013. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Begunje na Gorenjskem.
Prireditev Avsenikov dan avgusta 2013.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni glasbeni Festival Avsenik vsako leto v Begunje privabi številne ljubitelje narodnozabavne glasbe iz Slovenije in tujine. Organizator, Tradicija Avsenik, v treh festivalskih dneh pričakuje več kot 6000 obiskovalcev in več kot 300 glasbenikov iz domovine in tujine.

S tokratnim festivalom bodo obeležili 60-letnico nastanka Avsenikove največkrat predvajane instrumentalne skladbe Na Golici, ki jo bo mogoče slišati v raznolikih interpretacijah. Idejni vodja festivala Gregor Avsenik bo program opremil tudi z multimedijskimi projekcijami fotografij in filmov, v katerih je nastopil Slavko Avsenik.

Letošnji festival je posebej posvečen legendi slovenske narodnozabavne glasbe, Slavku Avseniku. Organizatorji obljubljajo, da bo tudi po njegovi smrti glasba, ki jo je ustvaril, živela naprej. Kako pomembna je Avsenikova dediščina, se zavedajo tudi v občini Radovljica. Turistično društvo bo poskrbelo, da bodo obiskovalci spoznali kraje, iz katerih je Avsenik črpal svoj navdih.