Slovenija 22.8.2015 7:00

Na Ljubljanskem gradu začetek festivala Panč

Ljubljana, 22. avgusta - Na Ljubljanskem gradu se danes začenja mednarodni festival stand up komedije Panč. Na otvoritvenem večeru s pričetkom ob 21. uri bodo nastopili domači stand up komiki Tin Vodopivec, Klemen Bučan, Martina Ipša, Aleš Novak in Anton Pevc ter Miranda Lončar iz Mostarja in Marko Puljiz iz Sarajeva. Festival se bo sklenil 26. avgusta.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Organizatorja festivala Andrej Težak - Tešky in Tin Vodopivec napovedujeta pet dni enakovrednega programa. Kar 26 nastopajočih letos prihaja iz 12 držav, na festivalu pa bo mogoče slišati tri jezike - poleg slovenščine še srbohrvaščino in angleščino. Med slovenskimi komiki bodo tako mladi upi kot že uveljavljeni izvajalci. V primeru dežja se bo festivalsko dogajanje preselilo v Festivalno dvorano.

V nedeljo bodo nastopili Ivan Šarić in Marina Orsag iz Hrvaške, Jelena Radanović iz Srbije ter domača stand up komika Jernej Celec in Rok Bohinc. V ponedeljek bodo občinstvo zabavali Matjaž Javšnik, Uroš Kuzman in Aleš Sečnik ter Yacine Belhousse iz Francije in Katerina Vrana, ki prihaja iz Grčije.

V torek bodo oder zasedli Marcel Lucont (Francija/Velika Britanija), Igor Meeron (Rusija), Ivan Kirk (Bolgarija), Piotr Szumowski (Poljska), Gašper Bergant in Boris Kobal, ki bi sicer moral nastopiti ob odprtju festivala, a je prišlo do spremembe programa. Zadnji dan festivala pa bodo občinstvo zabavali Michael Mittermeier (Nemčija), Francesco De Carlo (Italija), Klemen Mauhler, Nejc Šmit in Eva Virc.

Festival Panč je prvič potekal leta 2008 na Ljubljanskem gradu, januarja 2010 pa se sočasno v Ljubljani in Mariboru prvič potekal zimski Panč.

Prvi poskusi stand up komedije so se sicer v Sloveniji pojavili že okoli leta 2001 z igralcema Jernejem Kuntnerjem in Violeto Tomič, pravi stand up način nastopanja pa se je na več koncih hkrati pojavil šele okoli leta 2005. Panč festival je kot nadgradnja tega razpršenega delovanja predstavil stand up komike na enem mestu.