Svet 23.8.2015 6:00

Stripburger konec meseca na gostovanju v Helsinkih

Helsinki, 23. avgusta - V Helsinkih na Finskem bo med 28. in 30. avgustom potekal 30. mednarodni festival stripa Helsinki Comics Festival. Na njem bo z mednarodno razstavo Pozor, delo!, v katero je vključenih preko 50 avtorjev, med njimi več slovenskih stripovskih in drugih ustvarjalcev, gostoval tudi ljubljanski Stripburger.

Ljubljana. Revija Stripburger. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Revija Stripburger.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Razstava Stripburgerja bo postavljena v galeriji Myymala2. Vanjo vključeni slovenski avtorji so Kaja Avberšek, Boris Beja, Mina Fina, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Matej Stupica in Andrej Štular. Razstava bo na ogled do 13. septembra.

Sejma v Helsinkih se bosta udeležili urednica Tanja Skale ter avtorica in ilustratorka Tanja Komadina. Predstavitev dejavnosti uredništva Stripburgerja bo poleg razstave in sejemske stojnice vključevala tudi pogovor o neodvisni stripovski produkciji, so sporočili iz zavoda Forum Ljubljana.

Festival poleg mednarodno obarvanega stripovskega sejma, na katerem se predstavljajo stripovski založniki, avtorji in avtorski kolektivi, ponuja številne razstave stripa, delavnice, predavanja, pogovore in druge dogodke.

Poseben tematski poudarek letošnje izdaje so zini ter hongkonška in južnokorejska stripovska produkcija. Med gosti je najti tako priznana imena iz sveta stripa, kot so Seth, Ben Katchor, Max, Anneli Fuhrmark, Joakim Pirinen in Mawil, kot tudi mlade in vzpenjajoče se zvezde mednarodne scene, kot so Brecht Vandenbroucke, Jesse Jacobs in Luke Pearsons.

Največji stripovski dogodek na Finskem in v severni Evropi je lani pritegnil kar 25.000 obiskovalcev.