Svet 24.8.2015 5:00

Fotografije Cindy Sherman od septembra v galeriji me Collectors Room Berlin

Berlin, 24. avgusta - V berlinski galeriji me Collectors Room Berlin bodo 16. septembra odprli fotografsko razstavo Cindy Sherman. Razstava bo obsegala 65 fotografij iz skoraj vseh ustvarjalnih obdobij. Shermanova, ki ji pravijo tudi mojstrica maškarade, je na fotografijah svoj lasten objekt.

Njeni portreti ne predstavljajo resničnih osebnosti, temveč parafrazirajo družbene in kulturne stereotipe. Dekonstruirajo jih skozi prizmo filma, klasičnega slikarstva ali oglaševanja.

Shermanova je svetovno slavo dosegla v sedemdesetih letih s črno-belo serijo Untitled Film Stills, v kateri je utelesila stereotipne ženske like med letoma 1940 in 1950.

Razstava iz zbirke Thomasa Olbrichta bo na ogled do 10. aprila in je nastala v tesnem sodelovanju z umetnico. Del spremljevalnega programa so tudi predavanja in film Office Killer, ki ga je režirala Shermanova, piše na spletni strani galerije.

Sočasno bo v galeriji Sprüth Magers Berlin na ogled še skupinska razstava, na kateri bodo na ogled zadnja dela Shermanove. Fotografije iz različnih obdobij je združila v eni sliki.